Lucky Strike – om människoöden i krigets skugga
Böcker om andra världskriget är inte precis något svart hål i litteraturrymden. Men det finns böcker om detta krig som fortfarande fängslar. Lucky Strike heter en bok av frilansjournalisten Jan-Olof Nilsson som kom ut i sommar. Den ger oss ett stycke bortglömd historia om människors möten i skuggan av kriget.
Att det föddes så kallade “tyskebarn” i våra ockuperade grannländer är ju allmänt känt. Men hur många känner till att det föddes en hel del barn i Sverige vars fäder var amerikanska bombflygare som internerades här under kriget? Inte jag i alla fall. Om detta handlar Lucky Strike – svenska krigsbrudar, krigsbarn och allierade flygare. (Carlssons bokförlag)
Fler än 300 utländska stridsflygplan nödlandade eller kraschade i det neutrala Sverige under andra världskriget. Inom civilförsvaret fanns många så kallade tornsvalor anställda – kvinnor som spanade efter stridsflygplan. Det hände till och med att Sverige sköt ner de allierades plan, men oftast togs flygarna omhand och internerades under bekväma förhållanden, på exempelvis Loka brunn eller Turisthemmets pensionat i Rättvik. De amerikanska flygarna var spännande och blev snabbt populära bland ortsbefolkningen. De hade satt Tyskland i brand, nu satte de hjärtan i brand! I Karlstad annonserade stadshotellet till och med i Nya Wermlandstidningen när flygarna hade permission: “I afton dans – med amerikanska flygare”.
Gedigen är bara förnamnet på den research som Jan-Olof Nilsson gjort inför denna bok. I 20 års tid har han samlat många människoöden, och fotografier. Han har intervjuat de “oäkta” barnen – en del från början omedvetna om sitt ursprung – deras mammor, och inte minst de amerikanska flygarna själva. Med flera har författaren utvecklat en personlig vänskap. Därför är den här boken skriven med så mycket kärlek och vi som läsare får komma riktigt nära människorna, samtidigt som detaljrikedomen är överväldigande. Boken är ett riktigt tidsdokument och innehåller gripande levnadsöden. Såväl de som slutar lyckligt, som de som slutar i tragik eller vemod. Titeln är hämtad ur en av de lyckligare historierna: Om Christine i Leksand, som mot alla odds finner sin far Andrew Torres i San Diego tack vare ett cigarettetui och sitt sjätte sinne.
Ska jag klaga på något är det att Jan-Olof Nilsson kanske kunde ha lytt det klassiska rådet “Kill your darlings”. För boken handlar inte bara om de amerikanska flygarna, utan också blitzen i England, danska motståndsmän, svensk beredskap under krigsåren och mycket mer. Samtidigt förstår jag att författaren inte kunde döda sina älsklingar. Han har ju samlat in alla dessa vittnesmål, här kan han sätta dem på pränt och på så vis kanske ge dem evigt liv. Jag har läst den här boken med stor behållning och nyfikenhet, och en tanke som slår mig är att det var inte så fasligt länge sen allt detta hände. Människor som upplevde världskriget lever faktiskt fortfarande, och Jan-Olof Nilsson har gjort en fin insats när han bevarat deras berättelser åt oss.
Vill ni höra Jan-Olof Nilsson läsa ett stycke ur boken? Lyssna gärna på intervjun jag gjorde med honom i P4 Värmland!
Stoppa pressarna! Det hade jag heller ingen aning om. Vad intressant. Förstår vad du menar med att det kan bli lite töligt men en massa “annat” i en berättelse som man fastnat i. (Du kunde ju kanske ha föreslagit att han skulle gjort fler alster med lite olika vinklingar istället.) Hur som helst så låter läsupplevelsen mycket intressant. Ska genast lyssna på din intervju.
Jan-Olof Nilsson har faktiskt redan gjort såna alster. Han har skrivit ganska många böcker om andra världskriget, tex Anrop Red Dog, och Minnen av krig.
Det är många som fascineras av andra världskriget. Jag rycker ofta det låter tungt och deprimerade men den här boken låter fängslande!