Storyn som blev en världsnyhet ska nu bli bok

Jag har en spännande boknyhet!

9781592110612_200x_rescued-from-isis-terrorI november 2018 gjorde jag en dokumentär som gick i P4 och P1. Jag hade snubblat över en story 2014 som jag ville förmedla till världen. Men i min vildaste fantasi hade jag inte kunnat ana hur långt storyn skulle sprida sig. Bokstavligen till hela världen!

Denna sanna historia – om hur Lundaprofessorn Charlotta Turner med hjälp av en beväpnad vaktstyrka räddade sin kemidoktorand Firas Juumah och hans familj undan IS blixtoffensiv  i Irak – blev en världsnyhet, faktiskt på alla kontinenter.

Mängder med artiklar och intervjuer med de inblandade gjordes på vitt skilda språk och i stora nyhetsmedier som BBC och NBC news. En kinesisk journalist ringde mig för att försöka få kontakt med Charlotta Turner som i kinesisk sociala media fått smeknamnet 硬核教授 (“Professor Hardcore”). Hon och Firas Jumaah var nerringda och hade tvingats stänga av sina telefoner. De två blev till och med animerade (!) i ett nyhetsinslag i Taiwanesisk TV upptäckte jag häromdagen.
Det var som att världen i förtvivlans tider längtade efter en sån här historia, om hopp, handlingskraft, civilkurage och förmåga att “tänka utanför boxen”. I forskarvärlden finns inga gränser, och “man lämnar inte någon efter sig”, som säkerhetschefen på Lunds universitet uttryckte det .

Min dokumentär kan man lyssna på här 

Men nu till nyheten: Firas och Charlotta har tillsammans skrivit en bok om det som hände den där skräckens sommar 2014. Efter alla artiklar och intervjuer får de nu äntligen med egna ord berätta själva om flykten och räddningsaktionen från sina respektive synvinklar. Jag är grymt imponerad över att Charlotta, som professor i kemi vid Lunds universitet och Firas, som forskare på ett ett läkemedelsföretag i Malmö, ens har haft tid att skriva en bok tillsammans. Men om det är något de två har visat sen tidigare är att de klarar allt! I deras värld existerar inget “det går inte”.

Boken “Rescued from Isis terror” (Histria LLC) är skriven på engelska och kommer (förstås) ges ut för en internationell marknad av ett amerikanskt förlag. Jag har tillsammans med ett fåtal fått äran att läsa manuset i förväg, eftersom jag – till min förvåning – är omnämnd på några ställen. Men fram till den 15 november då boken släpps kan jag inte säga mer än så.

Men jag hoppas förstås att ni pinglor vill läsa den! Har spanat runt och ser att den kommer kunna köpas bland annat på Bokus.com. Det bästa av allt – en del av intäkterna kommer doneras till en organisation som hjälper yezidiska kvinnor och barn.

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karin Höiesen skriver:

    Lyssnade på dokumentären. En helt otrolig historia. Nu måste jag läsa boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.