Praktverket om Selma – nu i pocket!

selmabok i hårdpärmPocket- och Selmavurmare som vi är måste jag tipsa om en glad boknyhet!

För tre år sen gav förlaget Max Ström ut ett riktigt praktverk om Selma Lagerlöf: En biografi på över 400 sidor och 250 bilder i urval av fotografen Bengt Wanselius. Den fick strålande recensioner, men kom lite i skymundan i media av en annan Selmabiografi av den kända romanförfattaren Anna-Karin Palm. Kanske för att “Sveriges modernaste kvinna”, som den första biografin hette uppfattades lite som en bilderbok? Men det var i så fall helt fel! Texten är skriven av litteraturvetaren Anna Nordlund, som disputerat på just Selma Lagerlöf och sen fortsatt att forska om hennes liv och verk. Nu får äntligen texten egen uppmärksamhet, när boken ges ut av Mårbacka förlag i ett behändigare format.

Här skildras Selma Lagerlöfs driv att bli författare, självkänslan och tvivlen, framgångarna och motgångarna, de kvinnliga nätverken och kärleksrelationerna. De manliga kritikernas försök att förringa författarskapet. Samhällsengagemanget, entreprenörskapet, insatserna för rösträtt och jämställdhet. Inställningen till rasbiologins förfäktare och balansgången för att behålla den stora tyska läsarmarknaden men samtidigt undvika att bli ett affischnamn åt den framväxande nazismens makthavare. Den målmedvetna ambitionen att synliggöra författarskapet i de nya medierna radio och film.

En av mina bekanta berättade för mig att det var en riktig högtidsstund för henne att varje dag läsa ur boken, och även  Selma Lagerlöfs släktingar fick nya insikter om sin världsberömda släkting:
– ”Jag trodde jag visste det mesta om min pappas faster Selma, men i den här biografin träder nya sidor fram, och allt är inte insmickrande och rart, säger Elisabeth Lagerlöf, sekreterare i Mårbackastiftelsen.

Under Kulturveckan i Sunne, fredag den 13 augusti, har författaren ett samtal om boken med Selma Lagerlöfs syskonbarnbarn Monica Hilding och Elisabeth Lagerlöf.

Sveriges modernaste kvinna i pocketformat finns till försäljning i museibutiken på Mårbacka minnesgård och hos nätbokhandlare.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mia skriver:

    Åh!! Den har legat ett tag på mitt nattduksbord ett tag nu. Ni blev jag sugen att ta tag i den 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.