Isa rekommenderar CHERUB

Kommer du ihåg när du var liten och inte kunde slita dig från en superspännande bok? För mig var det Dumas Greven av Monte Cristo, för min kompis Isabelle är det spionserien CHERUB som gäller.


Isabelle är 10 år och har favoritsysselsättningar så som konståkning (året runt!), tvärföljt (naturbegåvning) och att bada. Och att pussas med sina hundar Chessie och Ellie så klart.

Vi brukar hänga ganska mycket jag och Isa och varje gång vi setts den senaste tiden har ämnet CHERUB kommit upp. Spioner och skurkar hit. Slagsmål och blod dit. Och när hon en dag undrade ifall jag kände till en underrättelsetjänst som består av barn blev jag riktigt nyfiken. CHERUB står för Charles Henderson’s Espionage Research Unit B och består just av barn som rekryterats till spioner och hemliga agenter.

Jag frågar Isa om varför hon gillar serien:

–       Böckerna är jättespännande och roliga att läsa. Men samtidigt lite otäcka. De slåss mycket och det är lite blodigt.

–       Berättelserna är så verkligt beskrivna att jag går in i dem helt. Det känns som om det faktiskt skulle kunna vara på riktigt.

–       När jag läser går jag helt in i boken och får liksom bilder i huvudet medan jag läser. Det är som en film. Det är häftigt.

Vad handlar böckerna om?

–       De handlar om barn som har det svårt som utbildas till agenter av CHERUB. Hjälten heter James och gör en del idiotiska grejer och spelar cool. Men jag tror att han mest gör knäppa grejer för att få uppmärksamhet, trots att de kan vara farliga. Jag gillar honom trots alla sjuka saker han hittar på. Men när han är på uppdrag lyckas han bra och får respekt av klassen.

–       Det är ganska våldsamma saker som uppdragen går ut på. Det är ofta tjuvar som stjäl, men det kan också vara om knarkhandel (Uppdraget) och missiler (Fritagningen).

–       Det är ganska svåra texter och man ska nog egentligen vara 12-15 år när man läser dem, men jag vande mig snabbt vid texterna och det går lätt att ta till sig berättelsen.

Skulle du rekommendera andra at läsa CHERUB?

–       Absolut! Men man får inte vara lättskrämd eller tycka att det är läskigt med våld och blod. Egentligen kanske jag tycker att man ska vara över 12 år. Det är superspännande böcker som jag faktiskt tycker att även vuxna kan läsa.

Känner du dig sugen på att läsa Robert Muchamores serie så finns det 11 delar som är översatta till svenska.

 Oskyldigt dömda Edmond Dantès satt fängslad i 14 år i äventyrsromanen från mitten av 1800-talet. Funderar på att läsa den igen som vuxen. Men kanske blir jag bara besviken…

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Katarina skriver:

    Vad kul med tips på nya ungdomsböcker! Den ska jag introducera för Jonas, 9.

  2. Mia skriver:

    Böckerna verkar ha avnjutits i bästa tänkbara läsmiljö – SEMESTERTIDER! Härliga bilder som lockar till läsning.

  3. Hedvig B skriver:

    Å vilket bra tips Pia! Tror mina snart 11-åringar skulle gilla dessa böcker mycket. Ska införskaffa snarast!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.