på en annan ö…Ny bok av Aino Trosell!

Alla har vi väl nån gång drömt om Paradiset på jorden. Att bara få lämna vardagsstressen, fly från allt och dra till en söderhavsö? Om detta handlar Aino Trosells nya bok En egen strand (Norstedts förlag). Två medelålders systrar – Hanna och Judit – gör verklighet av fantasin. Men drömmen förvandlas till en mardröm.

Paradisiska öar verkar vara en trend i litteraturen just nu. Men till skillnad från Ön av Lotta Lundberg är den ö på Filippinerna som systrarna valt att bosätta sig på under ett år, helt obebodd. Hanna är en utbränd socialassistent. Hennes syster är konstnär och har till skillnad från Hanna ingen egen familj. Tillsammans bestämmer de sig för att ge sig själva ett år att läka och ladda batterierna. Den enda kontakten  med andra människor får de varannan vecka när de paddlar in till en annan ö för att proviantera, hämta sötvatten och post. Men de brev som Hanna får från sina vuxna barn slänger hon olästa.

Aino Trosell, som under sitt författarskap kastat sig mellan vitt skilda genrer som deckare och historiska romaner, och räknas till Sveriges moderna arbetarförfattare, har denna gång skrivit en psykologisk thriller. Samtidigt är det en mycket filosofisk bok. På den öde ön, där systrarna lever värsta Robinsson-livet och är helt utelämnade till varandra, diskuterar de och funderar över livet och människans viktigaste uppgifter. Deras funderingar tycker jag är en av bokens stora behållningar. Eftersom boken innehåller en del överraskningar och en oväntad twist vill jag inte avslöja för mycket. Men att drömmen om paradiset  bör förbli just en dröm är en känsla man får med sig. Bättre illa fäkta än att fly!

Aino Trosell, som bott länge i Värmland, firar i höst 35 år som författare. I skrivande stund firas detta med ett stort kalas på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Aino har skrivit 21 böcker och finns utgiven i bland annat Tyskland och Frankrike, men det här är faktiskt första gången en releasefest hålls för någon av hennes böcker. Det berättade hon för mig när jag intervjuade henne om boken och hennes författarskap i P4 Värmland i veckan.

 

 

 

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Pia skriver:

  Det här låter ju makalöst spännande, kanske mest vad som händer inom och mellan systrarna. Ska genast lyssna på din intervju!

 2. Carina Deschamps skriver:

  Du sa psykologisk thriller i den fina radiointervjun… själv har jag varit inne på psykologiskt thrillerdrama. Det finns ju ingen genre som heter så, ändå tycker jag det är en passande benämning!
  Drygt 600 kom till Sandgrund, nytt besöksrekord!

 3. iza skriver:

  Hedvig kan du vara tydligare när du sätter betyg på böckerna, de andra pinglorna ser man direkt vad de ger för betyg och det är till stor hjälp.

 4. Anna skriver:

  Man blir ju nyfiken när du är så hemlighetsfull om bokens innehåll!!

 5. Hedvig N skriver:

  Hej Iza! Jag skriver/tipsar gärna om böcker men jag vill helst inte betygsätta dem. Synd om jag inte är till hjälp, men jag är inte så mycket för att sätta betyg på upplevelser. Tycker det är för svårt. Är glad att jag inte jobbar som lärare 🙂

 6. Hedvig N skriver:

  Förresten tycker jag inte att du ska låta andras betyg avgöra vad du ska läsa. Det är väl inte alls säkert att du gillar en bok för att jag ger den ett högt betyg, eller tvärtom? 🙂

 1. 2013-08-25

  […] Läs hela artikeln här. Posted by: ainotrosell.se // Uncategorized // augusti 25, 2013 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.