Team Edward eller Team Jacob?

Nu när vi pocketpinglor har debuterat i bloggosfären så finns det vissa klargöranden eller ställningstaganden som kanske bör göras. Vi säger ju oss vara bokslukare på alla nivåer, både högt och lågt, eller hur? Vi väjer inte för något (även om vissa av oss fortfarande jobbar på att komma in i deckargenren) och därför såg vi det som en självklarhet att ta oss an Twilightböckerna för en tid sedan.  Det handlar om allmänbildning! Flera av mina  elever tindrade med ögonen när jag berättade om mitt senaste läsprojekt. “Åh, du kommer att älska dom!  Dom är helt underbara! Undrar om du är Team Edward eller Team Jacob?” Jag får erkänna att jag även la märke till en och annan elev som rynkade på näsan och inte verkade tycka att det var passande litteratur för mig, så med en viss spänning och en liten portion skepsis gav jag mig in i detta läsäventyr.  Första delen slukade jag på ett par dagar och vi hade en livfull diskussion på följande pocketpingleträff om huruvida vi kunde förstå dragningskraften i twilight eller inte. Och det kunde vi! Medelåldersdamer till trots (förlåt pinglor) så sveptes vi med i denna drypande tonårsromantik. Vi har ju alla varit där en gång, eller hur? Vem minns inte Sagan om Isfolket eller Grottbjörnens folk? Den stora skillnaden var väl kanske kyskheten som utmärker Meyers vampyrberättelser.  Men vad finns inte under ytan? Vi fnissade lite åt alla tacksamma analyser man skulle kunna göra på boken, t.ex. ett genusperspektiv skulle vara mycket lockande. Andra delen gick av bara farten men vid läsandet av den tredje delen började jag personligen känna en viss mättnad. Hela denna tredje del kändes mest som en transportsträcka och nu stod det fullständigt klart för mig vad eleverna menat med “Team Edward” eller “Team Jacob”. Så jag var ju bara tvungen att fortsätta mitt allmänbildningsprojekt och häromdagen avslutade jag den fjärde och sista delen (även om man mycket väl kan ana en möjlighet till fortsättning). Jag skummade en hel del sidor får jag erkänna, framförallt när de skred fram och tillbaka på ängar och diskuterade krigsstrategier, men jag var bara tvungen att få veta hur det skulle sluta. Det är ju där Meyer verkligen har lyckats – att skapa veritabla bladvändare. Eller som någon av skribenterna på www.bokhora.se sa: “Varning: vansinnigt beroendeframkallande!”.  Så det var nästan med en viss tomhetskänsla jag läste sista sidan. Och vad ska man nu tycka om denne svale Edward eller varmblodige Jacob? Nu står jag alltså här inför ställningstagandet; “Team Edward” eller “Team Jacob”? Ja, vad säger ni kära pinglor? Har vi tagit ställning?

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Hedvig Nilsson skriver:

  Hihi. Jag tycker inte man behöver ta ställning, eftersom ju båda får sin plats i Bellas liv, som man och blivande svärson.

  Jag tyckte faktiskt fjärde boken var bäst (minus de tröttande krigsstrategierna). Tror det beror på handlingen. Är alltid förtjust i att läsa böcker om graviditet och mödraskap (tom när de är fullständigt verklighetsfrämmande !!) eftersom det finns för alldeles för få såna skildringar i litteraturen. Konstigt tycker jag, med tanke på att en förlossning ju handlar om livets mest betydelsefulla ögonblick, alla kategorier.

  Det var egentligen mest därför jag gillade Joyce Carrol Oates “Fallen”. Ni andra pinglor fann ju den en besvikelse, som jag minns.

  I övrigt tycker jag Twilight-serien är skrämmande. Inte för att den handlar om varulvar och vampyrer, utan för att den handlar om hur en tonårsflicka går så fullständigt upp i en förälskelse att inget annat i livet spelar nån roll. Nåt som tyvärr är mycket verklighetsförankrat…

 2. Mia Derret skriver:

  Men avslöjar du inte lite för mycket nu????

 3. Pia Wikström skriver:

  Jag ÄLSKADE Fallen!!! Och trots att jag endast orkade med del 1 i Twilightserien (jag bara kunde inte förmå mig att öppna näsat bok) har jag ändå en stark preferens till “Team Edward”. Varför? För att han kör runt i en tjusig Volvo C30 så klart! 😉

 4. Hedvig Bergenheim skriver:

  Ja vilka ska man hålla på? Tycker personligen att Team Edward verkar “leva” ett glamorösare liv med vackra kläder, snabba bilar och obegränsat med pengar… 🙂 Varulvarna skuttar ju mest runt i skogen och tvingas lyssna på allt babbel i flocken. Det verkar ju superjobbigt. Jag skulle absolut välja Team Edward.
  I övrigt håller jag med Hedvig N om att Twilightserien inte står för särskilt sunda ideal. Men hon är ju mormon författarinnan, det lyser igenom i böckerna tycker jag. Men besviken på Fallen?? Den var ju jättebra som jag minns det, särskilt inledningen…

 5. Mia Derret skriver:

  De första 100 sidorna i Fallen är bland det mest fängslande jag någonsin läst. Vilket sätt att öppna en roman på! Sedan tappade den ändå lite och det är kanske där besvikelsen låg. Men frågan är om det är möjligt att hålla det “kramande” grepp hon tar om läsaren genom en hel bok? Det är nog inte många författare som har den förmågan. Joyce Carol Oates har den nästan. Visst tillhör väl hon tillsammans med Margaret Atwood pocketpinglornas toppkandidater!

 6. Hedvig Nilsson skriver:

  Jo, jag kanske avslöjade lite för mycket. Men det är svårt att kommentera böcker om man inte får göra det.

  Fast om jag måste välja sida så lägger jag min röst på team Jacob. Hellre varm än kall! Och jag tycker det där vampyrlivet verkar väldigt o-lockande. Vilken mardröm att aldrig få sova! Att sova är min stora hobby i livet. Ja, förutom att läsa böcker då förstås…;-)

 7. Karin Höiesen skriver:

  Jag som ännu inte läst den fjärde delen förstår och förlåter dig Hedvig N! Och blev förstås väldigt nyfiken på boken.

  Själv är jag lite kluven till denna oerhört svåra fråga: Edward eller Jacob? Fördelen med Jacob är att han ju inte är varulv jämt, om ni förstår vad jag menar. Man kan ha lite Svensson-liv emellanåt om man skulle vilja.

  Men Edward är så mycket coolare (!) på alla sätt, och lockande med sin farlighet. Och eftersom jag går in i nån sorts tonårstjejsförvandling (magiskt bara det!) när jag läser de här böckerna så tilltalas jag av det. Jag hör alltså till Team Edward. Vart ska man ringa och rösta?

 8. Anna Kärrberg skriver:

  Jag är definitivt medlem i Team Edward och längtar efter att få börja med fjärde boken som jag fick låna i onsdags. Kanske blir det tonårstjejförvandling redan ikväll…

 1. 2012-02-04

  […] att jämföra med till exempel Twilight-böckerna som vi pocketpinglor läst tidigare och som Mia skrivit om. Jag har ju också varit mycket förtjust i Lian Hearns serie Sagan om klanen Otori, som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.