Norrland Noir

pinglornaFör oss pocketpinglor är det självklart att inte träffas inomhus just nu. Ett år har gått av pandemin men den håller ju fortfarande världen och Sverige i ett järngrepp. Länge kunde vi hålla våra träffar utomhus, men när det vankades 10 minusgrader kände vi att gränsen var nådd för stillasittande utehäng. Så när Ödesmark av Stina Jackson skulle avhandlas fick vi kasta in handduken och träffas i videokonferens – något vi länge försökt undvika eftersom det är så förknippat med jobb för flera av oss.

Ödesmark är Stina Jacksons andra roman efter debuten Silvervägen, som flera av oss läst. Det var en riktig bladvändare! Liksom i debuten är det i nordligaste Norrland som handlingen utspelar sig. Båda böckerna kallas spänningsromaner.  Men Silvervägen var en lättläst deckare, och Ödesmark vill vi klassificera som en psykologisk relationsroman av samma typ som vi läst flera den senaste tiden. ( Jag for hem till bror-sviten av Karin Smirnoff och Testamente av Nina Wähä ) Böcker där vi får träffa udda existenser i dysfunktionella familjer med mörka hemligheter.  Det är skitigt, hårt, våldsamt, på ytan känslokallt men under ytan stormar det – allt mot en fond av kärv naturromantik. Frågan är om det är stereotypen av “norrlänningar” som skildras i böckerna, men den pingla som tillbringat mest tid uppe i Norrbotten kan intyga att hon känner igen många av karaktärerna och deras fåordiga manér från verkliga livet.

ÖdesmarkÖdesmark är namnet på byn utanför Arvidsjaur, där huvudpersonen Liv bor med sin pappa, enstöringen Vidar och tonårssonen Simon. Ett mord inträffar men det stora mysteriet i boken är snarare varför Liv väljer att bo kvar på gården med den jobbiga fadern och vem som är far till Simon.  Vi pocketpinglor spekulerade en stund över detta, men enades till slut om att det kanske inte ens författaren själv vet!

När man läst några av dessa böcker flyter personerna och handlingarna in i varandra.  Vi döpte denna nya genre till Norrland Noir.  Vi vet inte om det redan är ett begrepp,  och egentligen kanske den inte är så ny egentligen, utan startade redan 1993 med Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Den kan ha blivit stilbildande för dagens deckarförfattare som vill skildra en del av Sverige vi svenskar är lite svältfödda på.

Hur som helst fick boken mer än klart godkänt! Betyg: 4 av 5 pinglor.

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia skriver:

    Lysander sammanfattning, Hedvig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.