“Dricker alla svenskar sâ enormt mycket kaffe?”
Många svenskor reser till Paris som au pair. En del blir kvar. Vår gästpingla Kristina Fahlstedt Martin träffade kärleken i Frankrike och lever nu i exil sen 1988. Med man och tre barn bor hon utanför Versailles och jobbar som musikpedagog. (Men äldste sonen bor i Sverige dit han själv for som au pair!)
Kristina är en riktig boknarkoman som läser ” till lângt inpâ nätterna om inte mannen min grymtar att nu mâste du väl ändâ släcka! “ I bokhyllan finns bla pingelfavoriterna Anna Gavalda och Khaled Hosseini. Men vilket av sina två tungomål väljer hon helst?
– Jag läser lite blandat, franskt och svenskt. Nyligen läste jag ” Elle s’appelait Sarah” (Saras nyckel) av Tatiana de Rosnay. Har i dagarna kommit ut som film med Kristin Scott-Thomas.
– Men sâ fort jag kommer till Sverige köper jag upp ett pocketbokslager. Det blir mycket Mari Ljungstedt, Âsa Larsson, Anna Jansson, Hâkan Nesser (suverän berättare!) Camilla Läckberg…Katarina Mazettis är smâroliga , alltid mysiga att läsa…Och Bodil Malmsten, en favorit! När barnen var små läste jag alla de svenska barnklassikerna för dom.
Kristina avslöjar att hon också läser svenska författare översatta till franska. Och vad hittar man på den franska topplistan just nu, om inte en svensk!
– Henning Mankells senaste bok “L’homme inquiet” (Den orolige mannen) ligger etta den här veckan pâ mest köpta böcker! Mankells böcker är fantastiskt bra översatta, översättaren skildrar pâ ett bra sätt den Mankellska atmosfären. Stieg Larssons böcker däremot, är inte bra översatta, ett hastverk. De lâg trots allt överst pâ läsarlistorna i flera veckor här. ALLA läste Millenium ett tag. Och det första fransmännen frâgade mig var; “Dricker alla svenskar sâ där enormt mycket kaffe som i Stieg Larssons böcker?” Camilla Läckberg är ocksâ en storsäljare. Till de äldre författarna kända för fransmännen hör Strindberg och Lagerlöf, alla vänner i min generation har läst Nils Holgersson i skolan!
- Garp o han värld av John Irving (favoritförfattare, har läst på både svenska och franska)
- Svärdet o spiran (Les piliers de la terre) av Ken Follett
- Människa utan hund av Hâkan Nesser
- Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
- Blanche och Marie av P.O Enquist
Åh hade nästan glömt Garp och hans värld. Länge en favorit-i gymnasieåldern. Måste letas fram igen.
Ja, jag har också haft en John Irving-period. Jag minns flera titlar; Hotel New Hampshire, Ciderhusreglerna, En bön för Owen Meany (?) och Garp och hans värld. Lustigt, jag hade nästan glömt bort honom, men det är ju böcker som nästan kvalar in på min topp-lista.
Hej!
Hedvig pâpekade att det skulle vara trevligt att jag berättade om mitt möte med John Irving igâr kväll.Ja,jag var nu inte helt ensam med honom,det var jag och nâgra hundra till som hade vallfärdat till den enda bokhandeln i Frankrike där han dedicerade den nyutkomna boken”Dernière nuit à Twisted River”(“Last nignt in Twisted River”) Innan dedikationen ställde bokhandlaren nâgra frâgor om hans författarskap och om handlingen i den senaste boken.Han berättade även att han var en ensamvarg och att det förstâs är ett mâste när man nu skriver sâdana lânga romaner som han gör…Han visste redan som mycket ung att han skulle bli författare.När det äntligen var min tur för att fâ min bok dedicerad kunde jag fâ tacka honom direkt,”entre quatre yeux”(mellan fyra ögon) för hans “great” books!Han blev glad och tackade sâ mycket!Sedan âkte jag hela vägen hem igen med boken i mina armar…Ett stort ögonblick var det!