En sanningsbok som rockar!

I vår nya bokcirkel “Litteraturrocken” har jag och dottern läst “Hundar som jobbar” (Alfabeta förlag) av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom. Jag blev nyfiken på boken efter att den vann pris som årets faktabok i Bokjuryn 2012 – en nationell bokomröstning där barn och unga i Sverige röstar fram sina favoritböcker.

Ulrika Nulty är dessutom geniet bakom hela konceptet Myror i brallan på SVT, som blev både barnprogram och älskad barnbok – vilket borgar för kvalitet!

En bra barnbok ska tålas att läsa om och om och om igen, och det gör “Hundar som jobbar”. Faktaböcker för barn är en lite bortglömd genre, men min erfarenhet är att de ofta blir favoriter.
– Är allt som står i den här boken sant, mamma? undrade den lilla bokrockerskan. Ja, sa jag och presenterade den som en “sanningsbok”, vilket hon verkade nöjd med.

Både 6-åringen och hennes storebror 10-åringen fastnade för boken. Här får man precis som titeln antyder lära känna hundar med olika yrken, som knappt jag visste fanns. Polishundar, vakthundar och jakthundar kände man ju till. Men servicehundar som kan tända och släcka hemma och svara i telefonen åt husse – det var nåt nytt också för mig. Att sen den lappska vallhunden som vallar renar har visade sig ha samma namn som dottern, det var en rolig överraskning!

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Verkar vara en bra bok! Något för mig och min yngsta ( 6 år) kanske?

  2. Hedvig N skriver:

    Det tror jag säkert! 🙂

  3. Lo skriver:

    Låter som en kul bok för min djurälskade son. Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.