Samtal med vänner om samtal med vänner
- På vår sista pingelträff inför sommaren träffades vi i det gröna hemma hos Hedvig d.y, på behörigt avstånd, för att avhandla ”Samtal med vänner” av Sally Rooney – författaren bakom succén Normala människor. Med tanke på den hade vi höga förväntningar som inte riktigt infriades.
Man känner igen tematiken och miljöerna som vi möter i Normala människor; Dublins universitetsvärld, litteraturstudenter, klasskrockar och spännande intellektuella människor. Men det blir inte alls lika fängslande som uppföljaren. Det är mer spretigt och man lever sig inte alls in i personerna på samma vis. De är inte lika djuplodande, kompletta och solida. Vi pratade också om sexskildringarna som i Normala människor var ovanligt fint beskrivna. I Samtal med vänner blir det inte samma sak. Den heteronormativa relationen beskrivs ingående och trovärdigt, medan den lesbiska hastas förbi. Två av oss hade lyssnat på boken på Storytel, och tyvärr inte imponerats av berättarrösten framförallt inte om man lyssnade på den med 1,5 hastighet (fast kanske blev den bättre?).
Den är ändock underhållande och lättläst så vi enas slutligen om betyget tre pinglor.
Efter att boken avhandlades förhörde vi oss med vår pingla Down Under om Coronaläget i Australien, där man enligt Pia bara haft cirka 100 dödsfall hittills, på ett land med cirka 25 miljoner människor. Pia berättar också att alla i Australien har en app som registrerar medborgarnas rörelser, för att kunna smittspåra lättare. Så om man varit på till exempel en restaurang där man sen upptäcker smitta får man ett meddelande om det. Vi kan konstatera att krisen hanteras olika i våra länder.
Korrigering: ett 20-tal dödsfall totalt i min region, Queensland. Drygt 100 totalt i Australien. Detta skall jämföras med att det i Sverige var ca 100 som dog i sviterna av COVID-19 – igår. Australien öppnas nu upp sakta men säkert upp, baserat på den uppmäta smittospridningen och rörelser inom landet tillåts mer och mer. Food for thoughts: I framtiden spår The Economist att allt från globala investerare till turister kommer att basera sina beslut på säkerhet och renlighet – på hur länder hanterat denna globala pandemi. Länders attraktionskraft kommer att påverkas av dessa parametrar. Ingen vet ju så klart hur allt kommer att se ut men en sak vet vi, det är ett nytt normaltillstånd som väntar…
Ja närmare bestämt 102 dödsfall i Covid rapporterades in i Sverige bara det senaste dygnet. Med förbehåll för att länder kan rapportera in dödsfall enl olika premisser blev jag rätt chockad över att höra den låga dödssiffran i Australien vilket jag inte sett någon svensk media rapportera om (och då tillhör jag ändå dom som följer nyhetsrapporteringen om Corona ganska noga). 20 eller 100 – båda talen är extremt låga jämfört med 5000 (= det dödstal vi nu har passerat i Sverige). Ångrar att jag inte frågade mer om hur Australien lyckats pressa ner smittan, hur era restriktioner sett ut och hur Du har upplevt dem, Pia.
Läste nu att Australien har rapporterat 102 döda i Covid 19 totalt. Exakt samma som Sverige rapporterade det senaste dygnet.
Kusligt.
Ja det ar ju verkligen ingen raknemetodstavling men nog ar det lite svart att bortse från de tydliga skillnaderna. Jag upplever det fachinerande att sa mycket av engagemanget och dialogen i Sverige tycks handlar om att jämföra dödstal, mer an att fokusera pa och undersöka alternativa åtgärder. For josse namn det pågår en global pandemi. Har pa senaste tiden kikat pa den sk överdödligheten i Sverige och den borde ge alla tillräckligt tydliga svar.
For att stilla din nyfikenhet, Hedvig 😉 sa kan jag exempelvis namna att detaljerade restriktoner var pa plats tidigt. Vi fick t ex bara ga ut om vi skulle motionera, inte fler an två i sällskap, inte stanna och sitta pa parkbankar etc utan vara i rörelse pa 1.5m avstånd. Mataffarer höll öppet bara for gamla och riskpersoner de första timmarna pa morgonen. Ja, allt det dar kandes forst löjligt men eftersom instruktioner just var sa detaljerade sa var dom lätt for alla att följa. Dessutom fanns det konsekvenser sa som höga böter och till och med fängelse t ex om man inte sjalvisolerade sig efter att ha kommit hit/hem från något annat land. Det fick mig att stalla in två resor i februari vilket drastiskt minskade mina risker att bli smittad. Offentliga platser, butiker och restauranger stängdes helt. Take-away, hemkörning och onlinehandeln exploderade. Vi fick inte besöka varandras hem och måste jobba hemifrån om det inte gällde essential services. Staten inrättade Job keeper bidrag for arbetsgivare sa att dom kunde behålla personal fast de höll stängt och folk inte var pa jobbet. Alderdomshem stängdes for besökare, sa en del tog hem sina gamla och vardade dom hemma medan andra besöker dem genom glasrutor i entréer. Det lanserades en frivillig COVID-19 app som registrerar var du ar och om du ar nara ett högriskområde. Beslut om lattade restriktioner och tidigareläggning av planerade oppningsdatum har delvis baserats pa data som appen registrerat, i kombination med statistiken från varden sa klart.
Det har inte varit någon stark opinion emot något av allt detta (t o m begränsat antal människor pa begravningar, rese- och restaurangrestriktioner och installda kalas har respekterats) eftersom vi belönats med väldigt lag spridning och laga dödsfall. For josse namn det pågår en global pandemi.
Eftersom vi inte haft någon smitta att tala om har heller inte varden varit överbelastad. Tvart om. Min immunolog har t ex bonat och bett mig att komma in (av andra anledningar an corona) eftersom han inte har något att gora. Kompisar som ar läkare berättar att dom aldrig haft det sa lugnt. Inte ens den årliga vinterinfluensan slog till i ar eftersom alla varit sa stillsamma och renliga.
Men givetvis ar vi fortfarande hart drabbade – landet har inte sett en sådan djup lagkonjunktur pa 30 ar. Att fa folk tillbaka i arbete ar sa klart högsta prioritet. Jag jobbar pa ett universitet och förlusten av internationella studenter ar bade omedelbar och finansiellt kännbar. I Australien star bara internationella studenter for en $40-miljardersindustri. Sa visst finns det stora orosmoln.
2020 ar aret da Australien drabbades av otyglade brander, översvämningar och en global pandemi – innan första kvartalet ens var over. Men det tydliga budskapet ar att människoliv ar mer varda och att inga beslut kommer att fattas om det innefattar smittospridningar. Kanske ar det just dessa stora provningar under början av aret som gjort landets handlingsberedskap snabb och effektiv, och folk motståndskraftiga och tåliga. Resilient. Bara liksom pull up your socks and do whatever needs to be done. For josse namn det pågår en global pandemi.
Queensland har en enorm turistnäring sa trycket ar hart pa regionen att öppna gränserna, åtminstone for andra delar av landet – men svaret ar hittills nej. Inte förrän de kan presentera lika lag smittospridning öppnas gränserna inom landet. Preliminärt datum ar nu 10 juli. Hander det sa far jag til Byron Bay påföljande helg! 😉 Det finns också planer pa att skapa säkra resebubblor med andra lander som uppvisat samma laga nivåer, sa som t ex Nya Zealand och Taiwan. Men det känns inte som om det kommer att handa under 2020. Och vad gör val det. For josse namn det pågår en global pandemi.
Oj vad det blev langt. Forlat.
Love & Peace
Det ska också namnas att manga av mina kompisar faktisk också uppskattat iso (isoleringen) väldigt mycket. Som ett oombett satt att sakta ner livet. Revidera sina prioriteringar. Umgas med de närmaste. Fa tid att tanka. Agna sig at hemmaprojekt. Laga mer mat hemma. Jag har till och med lagt två 1000-bitars pussel. VEM AR JAG NU?!?!? 😉 Hoppas att mänskligheten ar klok nog att komma ihåg och lara sig av detta nar ekorrhjulet börjar snurra pa igen…