Amy Schumer’s Sisterhood
Amy är en tvättäkta New Yorker. Kan alla boroughs som sin egen ficka, skulle aldrig bosätta sig utanför Manhattan (nope inte ens Hollywood lockar), slänger käft som ett helt omklädningsrum och är bästis med Lena Dunham.
Det är något med dom här gränslösa, ultrafeministiska, metropolitiska, mansälskarna som fascinerar mig mer än jag ibland känner är passande för en småtråkig, medelålders universitetslärarinna.
Dom är hänsynslöst rebelliska och samtidigt obeskrivligt sköra. Och det som klämmer tag om mig mest är att dom är vansinnigt smarta, reflekterande unga kvinnor som världen skulle må bra av att ha många fler av.
Jag har precis avslutat Schumers debutbok: Girl with the lower back tattoo. Hon hävdar bestämt att det inte är hennes memoarer (eftersom hon är alldeles för ung för att skrva dem) men visst är det sina egna erfarenheter och historia hon berättar.
Till skillnad från Dunhams berättelse som är “tappa-haka-för-det-är-så-kulturelitistiskt-och-skruvat-och-därmed-för-mig-helt-orealistisk” känns Amys mer som om det skulle kunna vara någon jag känner. Någon som gick i sama klass på Djurgårdsskolans gymnasium i Krillehöla. Någon som sedan “kom öpp sej i smöret”.
Hon kallar sig själv “white trash with new money” men istället för att braka hän och bli en galenpanna på grund av sina framgångar och nyvunna förmögenhet (tänk Miley Cyrus eller Brittan på sin tid) gör hon medvetna val för att hålla sig grundad, trots att flyga privatjet är en av faviritsysselsättningarna. Kanske “tack vare” att hon sett sina föräldrar gå från att leva i sus och dus till hemlöshet som lite.
Amy’s familj utgör en stor del av boken och henne kärlek till systern och fadern går även att bevittna i filmen Trainwreck. Missförstå mig rätt, det är ingen höjdarrulle men väldigt skoj och får absolut en ytterligare dimension när en känner till Amys bakgrund. “Completely out of scope” för mig att rekommendera denna film men i kombo med boken gör jag det tveklöst.
Moder utelämnas men boken skvallrar om en komplicerad relation som med största sannolikhet kommer att broderas ut i senare verk signerade Schumer.
Aktiv feminist
Mäns hat mot kvinnor är en likaledes otäck och obegriplig företelese, men för kvinnor som Shumer är det en realitet och vardag. Som den proffskomiker hon är väljer hon att skriva en sketch om det.
Dessvärre, i fallet Amys Schumer, så håller sig dessa kvinnohatare inte “bara” till att trolla henne på nätet. The Louisianna Cinema Shooting 2015 och hennes framträdande på Hovet i Stockholm i förra veckan vittnar om mer handgripliga aktioner.
Usäkta språket, men vá fan är det med mänskligheten egentligen?! Hur i hela friden blev det så att starka kvinnor upprör män så till den milda grad att dom är beredda att utföra obeskrivliga våldsdåd. Jag utmanar forskare att sätta tänderna i detta område för så här kan det inte fortsätta. För mig och uppskattnigsvis minst hälften av världens befolkning är det solklar Nobelprisstatus på det resultatet.
Betyg
Alltså, Shumers bok är inte ett litterärt mästerverk och kommer inte gå till historien som en klassiker. Men om hon kan få unga kvinnor att plocka upp en bok, känna igen sig och reflektera över tingens ordning – ja då är en mästerlig handling utförd.
Därför ger jag den 4 rebelliska pinglor av 5 – all min medelålders gråhet till trots.
Jag var ju inte så förtjust i Lena Dunhams bok som vi läste för en tid sen, men den här låter lite mer lockande då du beskriver henne som någon som skulle kunna gått i “Krillehöla” också ;). Lena Dunhams värld blir ju stundtals alltför “knasig” för min smak. Sedan skriver jag under, Pia, på din uppmaning till forskarvärlden. Hur länge ska detta våld mot kvinnor få förekomma egentligen?!?!