Eskalerande spänning i Fantomsmärta

Fantomsmärta av Thomas Enger

Förra året läste jag den norske författaren Thomas Engers debutroman, Skendöd och var nöjd men inte helfrälst. Nu har jag läst uppföljaren Fantomsmärta och är imponerad – det här är en av Nordens bästa deckarförfattar just nu. Huvudpersonen Henning Juul som vi får lära känna i debutromanen är frånskild och har förlorat sin son i en lägenhetsbrand. Förutom ärr i själen har Juul märken av brännskadorna i ansiktet. Efter en lång sjukskrivning i samband med sonens död är han tillbaka på jobbet som kriminalreporter på en av Oslos stora tidningars nätupplagor. I den första boken var han med sin enastående iaktagningsförmåga långt före polisen i sökandet efter mördaren som stenat en kvinna till döds.

I Fantomsmärta så är det den före detta torpeden Tore Pulli som hör av sig, efter att han blivit oskyldigt dömd för ett mord. I väntan på överklagandet vill han ha hjälp av Juul att hitta den verklige mördaren som satt dit honom och i gengäld berätta allt han vet om natten då ournalistens son blev innebränd. Innan Juul har hunnit sätta sig in i fallet blir Pulli förgiftad och faller död ner under en tv-inspelning med TV2.

Henning Juul fortstätter sökandet efter Pullis mördare och drivkraften är förstås sökandet efter sanningen om vad som hände när sonen dog. Upplösningen är spännande och innehåller en cliffhanger som gör att jag redan längtar efter nästa bok.

Boken får fyra av fem pinglor.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia W skriver:

    Tårna krullar sig av din målande beskrivning, En dag ska jag våga läsa deckare, och då ska jag verkligen välja en som du rekommenderat Katta!

  2. Anna skriver:

    Låter frestande!! O spännande!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.