Paret Kenzie och Gennaro har blivit vuxna

Jag upptäckte Dennis Lehane genom Patient 67 – en fantastisk bok och en av de bästa hittills i thriller-genren. Sedan har jag läst det mesta han har gett ut, bland annat böckerna om de hårdkokta privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro.  Ni kanske kommer ihåg “Gone, baby, gone” – om jakten på den 4-åriga flickan Amandas kidnappare, boken blev film 2007 med Casey Affleck i rollen som Kenzie och Morgan Freeman i en av rollerna. Lehanes nya roman “En mörk välsignelse” utspelar sig tolv år senare och det är ett kärt återseende. Kenzie och Gennaro har gift sig och fått en dotter och måste helt plötsligt tänka på att få ihop till sjukförsäkringen, mat på bordet och att inte få tänderna utslagna var och varannan dag eller behöva sys efter ett slagsmål. Ett fast jobb hägrar för Kenzie.

Då kommer det förflutna ikapp dem. Amanda – nu 16 år – har försvunnit igen. Kenzie åtar sig fallet gratis eftersom skuldkänslorna gnager i honom. Boken är en av Lehanes bästa om Kenzie och Gennaro, rafflande spänning, blod, rått våld, cool dialog och en modern samhällsskildring av hårda ekonomiska villkor för dagens amerikaner.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Annika skriver:

  Det låter lovande.

  Den här boken har stått på min att läsa lista ända sedan jag hörde talas om att han skulle skriva en slags fortsättning på Gone, baby, gone. Snart är det äntligen dags …

 2. Hedvig N skriver:

  Vill låna!

 3. Christian U skriver:

  Inte en av Lehanes bästa. Men det är ändå en Lehane. Och är man hooked så är man. Språket känns som det ska. Dialogerna är rappa, på gränsen till överdrivna. Men storyn känns lite krystad. Läsvärd. Men hoppas Lehane lägger ned paret Gennaro och kommer på en ny triologi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.