Semester främjar läsandet

Minns ni bokslukarålderns tid när man plöjde böcker och läste och läste tills boken var slut – hela nätter och hela helger ibland? Då det inte fanns några plikter som kallade en tillbaka till verkligheten utan man kunde stanna i bokens magiska värld så länge man hade lust. Det är så böcker ska läsas! I ett enda svep!

Sedan ett antal år tillbaka så befinner jag mig – som så många andra – i en vardagsverklighet där ekorrhjulet oftast snurrar på i en ruskig fart och man endast hinner stjäla sig till några korta stunder med en bra bok. Sent på kvällen, om man inte är för trött eller tankarna inte  upptas av att planera nästkommande dags logistik,  eller kanske någon timme på helgen när man lyckats synkronisera bägge barnens lek med kompisar och hemmet inte ser ut som ett bombnedslag. Så ska inte böcker läsas! Det funkar i alla fall inte för mig. Den magiska läskänslan infinner sig inte under sådana villkor.

Räddningen är semestern! Den typ av semester när man befinner sig så långt bort från vardagsmiljön som möjligt. Det är då jag hittar tillbaka till bokslukarålderns känsla!

Perfekta villkor för läsning...

Under två veckor då jag befunnit mig på en härlig semesterö i Medelhavet i år har jag slukat fler tjocka romaner. Däribland Lolita, Vindens skugga och  Kan du säga Shibboulet?  Ni ser att jag jobbar på vår sommarlista! Så härligt att äntligen få tillåta sig själv att låta bokens värld ta över, ge sig tid att stanna i den och verkligen lära känna karaktärerna och deras miljö . Och ändå har jag hunnit vara social med min familj och dessutom sightseeat en massa!

Jag skulle kunna tänka mig att ta semester enbart för att få tid till att läsa. En alldeles egen semesterläsningsvecka!

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Pia skriver:

  Sådan mor sådan dotter! 🙂

 2. Hedvig B skriver:

  Jag håller helt med. Enda vettiga läsperiod jag haft den här våren var på en semesterresa i vintras. Tror också tyvärr att allt detta e-postande, twittrande och facebookande också stjäl värdefull läslust/tid… Snart, snart går jag på semester och då inte enbart från jobbet… Ska även ta semester från socila medier( utom den här bloggen försås…:-)

 3. Anna skriver:

  På mina flickors skola har de speciella läsdagar varje termin. Då får man ta med fika o go’ kudde och så läser de hela dagen. Det borde vara obligatoriskt för alla arbestplatser också!

 4. Hedvig Nilsson skriver:

  Stor igenkänning i ditt inlägg Mia! Det är på semestern man kan läsa på riktigt. Det bästa med semestern är egentligen att få tid till det, gärna i ett människovänlig klimat. Har också svårt för att läsa lite då och då. Är en bok bra vill man ju fortsätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.