Mathelger i goá tjejers lag

Helgen spenderar jag som gräsänka men kompenserar glatt avsaknaden av ett stycke make med sällskapet av härliga tjejer. Och god mat. Det är liksom meningen med livet det!

Redan föregående helg avlöpte i samma anda, då fina Pocketpinglorna gästade Göteborg. Mia har mycket träffsäkert beskrivit denna årliga tradition i ett tidigare inlägg. Men jag vill gärna komplettera med ett boktips och recept på vår franska matorgie.

Inspirerad av Magnus Falkeheds bok Fransk Afton och med si så där 100 goda råd från fransosen Laurent Laffont på La masion francaise på Södra Larmgatan växte följande meny fram.

Ingen fransk middag kan starta utan ett glas champagne. Min favorit är Bollinger som jag serverade med hummermousse mellan sprödbakade kex.

Förrätt: Moules Marinières

Varmrätt: Boeuf bourguignon med smörstekta polentakuber
Min version av köttgrytan hade dock ingen vitlök och tomatpuré.

För-efterrätt: Macarones med chokladganache
Köpta hos Laurent på Södra Larmgatan – tydligen samma leverantör som till kronprinsessans bröllop. Men de var goda ändå…

Teater: Molières Den inbillningssjuke på Stadsteatern

Ostar: Den franske delikatessmannens urval

Dessert: Crème brulée
– avbränd med råsocker med finfin brännare från Clas Ohlson för att åstadkomma den perfekta ytan som krackelerar vid första skedtaget.

För att fullfölja vårt franska tema haffade vi frukost på Le pain francais på Vallgatan. På bilden saknas Katta, Anna och Hedvig dy som var kvar i Solstan – åsså jag.

Helgens äta-ute-tips:
Denna helg lämnar jag grytorna här hemma i fred och har mina mat-tjej-dejter på stan istället.

Fredagens afterwork tillsammans med en lika snygg som smart väninna inmundigades på det klassiska etablissemanget Hos Pelle. Det var många år sedan jag var här senast men återseendet blev både vansinnigt gott och trevligt. Vi hängde i baren, där man numera även kan köpa med sig delikatesser hem, och njöt av utsökt fisksoppa och vin i världsklass medan vinterns första snö täckte gatan utanför.

På lördagskvällen kommer jag och en annan – precis lika snygg och smart – väninna att bänka oss i Lisebergshallen för att se vad Bo Kaspers Orkester har skapat under sin vistelse i New Orleans. Men först blir det middag. Eftersom Avenyn ligger nära väljer vi nog ett av paradgatans vattenhålen. Valet blir lätt eftersom vi söker ett ställe med utsökt mat, mysig atmosfär och trevlig personal. TvåKanten så klart!

Jag – en matnerd!? Nähä… 🙂

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Hedvig skriver:

  Hur kunde jag missa denna meny? Kommer gräma mig i ett år framöver…

 2. Matias Dreyer skriver:

  Hej Pia,
  det är alltid ett nöje att servera gäster god mat och speciellt de som uppskattar det.

  Hoppas att få se er fler gånger här på TvåKanten.

 3. Anna skriver:

  Verkligen skillnad mot pizza på lokala lokala pizzerian i Västerås…..

 4. Pia skriver:

  Hej Mr TvåKanten!
  Jaja men san – nästa gång lurar jag med alla mina Pocketpinglor! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.