Slut på bladvändandet?

Jag må vara en riktig bakåtsträvare, men jag har mycket svårt att bli entusiastisk över teknikens utveckling när det gäller nya former för  bokläsningen i framtiden. Katarina skrev i våras ett inlägg om läsplattorna något som jag aldrig varit i kontakt med och inte känner någon som helst lust att bekanta mig med. Jag vet! Det låter säkert mossigt men jag vill ha en hederlig pappersbok där jag kan vända bladen för hand. Tycker att det verkar fruktansvärt omysigt att sitta och läsa en bok på en skärm hur praktiskt och platsbesparande det än må vara. Inga skrymmande bokhyllor och hur många böcker som helst med på resan är argument som jag har hört men föga lockats av.

Nu kommer tydligen nästa “grej” – the enhanced e-book!  I en artikel i Svenska Dagbladet idag kan man läsa om möjligheter som nya Ipad kommer att erbjuda. Nu ska vi kunna koppla e-böckerna till youtube, spotify, itunes och Face book. En bok kan komma med ett soundtrack och länkar till högläsning på youtube. Man ska kunna göra digitala anteckningar i marginalen under läsandets gång, kanske stryka under ett stycke i boken och dela med sig på Face Book eller Twitter. Ytterligare en variant av bokcirkelfenomenet eller bokbloggandet tycks bli aktuell. Visst är det kul med det sociala delandet av läsupplevelser som säkert kan inspirera många till läsande.

Men någonstans kan jag ändå känna en viss vemod. Vad ska till exempel hända med alla våra fantastiska bibliotek som Pia nyligen uppmärksammat? Och  tänk om det inte kommer att finnas någon bokhandel att strosa runt i, plocka upp en bok, läsa på baksidan för att sedan göra ett eller flera impulsköp? Jag ser framför mig scenarior ur Margaret Atwoods Oryx och Crake där böcker, sedan länge bortglömda av omvärlden, möglade sönder i gamla dammiga förfallna bibliotek. Eller vad säger ni? Är jag bara en hopplös bakåtsträvare? Kommer ni att köpa den nya applikationen till Ipad eller kommer ni att fortsätta vara pappersbladvändare?

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Karin H skriver:

  När det gäller böcker är jag också väldigt konservativ. Även om jag är lite nyfiken på att testa läsplattor, så kommer jag nog hålla fast vid det gamla pappret. Du och jag mot världen, Mia!

 2. Hedvig skriver:

  Räkna in mig där! Är också fruktansvärt osugen på att läsa böcker på skärm – vilken de än må vara. Men kanske kan det vara praktiskt att ta med sig på tex en semesterrresa?

 3. Anna skriver:

  Det dröjer nog innan jag köper en!!

 4. Hedvig Nilsson skriver:

  Nu var du allt en riktig trendguru Mia, när du skrev detta inlägg flera dagar innan det tillkännagavs att Surfplattan är Årets julklapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.