Sommarprat

En av sommarens mest pålitliga inslag är Sommar i P1. Heja public service! Jag njuter – nästa lika mycket som av en god bok.

Så ofta jag får tillfälle – oavsett tid, plats och rum – stoppar jag propparna i öronen och låter någon som erbjudits en eftertraktad plats i listan av Sommarvärdar 2010 få min fulla uppmärksamhet. Ibland gör de mig arg, stundom gråtmild och i andra fall totalt likgiltig. Och inte alltför sällan bjuds man på ett riktigt gapflabb.

Med ett tiotal sommarpratare kvar att avnjuta vill jag ändå redan nu dela med mig av några av mina favoriter från 2010:


 

Babak Najafi – härligt hoppfullt berättande om att förverkliga sin dröm. Riktigt inspirerande och imponerande!

Ulf Malmros – eftersom jag känner trycket att ha med en värmlänning i min lista (och Christer Sjögren – som förvisso är mycket snäll på riktigt – inte riktigt är ett alternativt). Men givetvis främst för att han bjöd på ett personligt prat som berörde.

Anna Carrfors – jag gillar bråkiga, modiga kvinnor som åstadkommer mycket och inte förblir vid sin läst.

Mats Sundin – ja lite testosteron skadar väl inte, speciellt när den serveras på ett ödmjukt sätt.

Percy Barnevik – kanske mest av nyfikenhet. Var tog karl’n vägen? Vad gör han idag? Svaren levereras här.

Johan Rabeus – vilken livfull berättare! Otroligt rolig att lyssna på, men jag kan ändå inte låta bli att undra om detta är ännu en rollkaraktär han framför. Eller om det är han på riktigt, i så fall är min analys att han nog är ganska jobbig att leva med… 

Maria Akraka – förvånansvärt väl framfört pratlopp av en tjej jag inte visste ett dugg om tidigare.

Björn af Kleen – oj vilken käftsmäll till adeln! SR förbjöd honom namnge sina intervjuoffer men i boken Jorden de ärvde ges tydligen ”the full story”, med namn och allt. Hans parallell mellan adel och dalmasar (eller ja folk i vilken självgod landsända som helst kanske) och beskrivningar av små brukssamhällen var underhållande, men kanske mest obehagligt pricksäkra.

Lena – Hur svårt kan det vá?! –Olving – en kvinna jag haft nöjet att träffa under min tid på Volvo. Utsedd till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet 2010. Inte hade jag en aning om att hon satt och sjöng barnvisor för tyst sig själv under mötena…

Som sagt – jag är inte färdiglyssnad ännu. Drar liksom lite ut på det för att det ska vara längre. Men med ett tiotal pratare kvar är det nog dessa tre tjejer jag är mest nyfiken på:

Vanna Rosenberg – en vänininna blev helt tagen av när hon lyssnade.
Anna Odell – ja vem vill inte veta vem som döljer sig bakom rubrikerna?
Josephine Bornebusch – kanske Sveriges just nu mest hypade komedienn. Men är hon rolig på riktigt?, är ju frågan man vill ha svar på.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. enligt O skriver:

  Tyckte Pär Johansson var fantastisk! Jag både skrattade och grät. En annan favorit var helt klart Johannes Anyuru och Johanna Koljonen var också bra.

 2. Mia skriver:

  Jag lyssnade en stund på Vanna Rosenberg och liksom din kompis blev jag väldigt förtjust i henne. Framförallt myste jag framför TV’n när det var “Hemma hos Vanna Rosenberg” i somras. Verkar vara mycket sympatisk människa – en mysig kompis typ.

 3. Pia skriver:

  Har avnjutit Vanna nu och ja, hon var helskön. Bråddjup och humoristisk på samma gång.

 4. Hedvig Nilsson skriver:

  Kul att du puffar för SR Pia! Men glöm inte lyssna på Radio Värmlands sommarpratare också. Kan särkilt rekommendera Malin Biller, serietecknare från Hammarö som skrivit den självbiografiska serieromanen “Om någon vrålar i skogen”. Handlar bla om hur hon utsattes för sexuella övergrepp som barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.