“Komma och gå” av Selasi är en typisk pocketpinglebok

Att döma av vår lista över “pinglade böcker” tycks vi pocketpinglor ha en förkärlek för starka familjeepos med en för oss lite exotisk fond såsom Afrika eller Asien. Ofta har denna typ av verk fått många pinglor i betyg och genererat långa samtal och diskussioner. Det är väl egentligen den genren som vi alla kan enas kring trots vår annars lite olika tycke och smak. Jag tänker på romaner som “Flyga Drake”, “Skära för sten”, “En halv gul sol”, “Agaath” och “Middlesex”.

Taiye Selasis roman “Komma och gå” (Wahlström & Widstrand) är en sådan roman som mina pingelkollegor med all säkerhet skulle gilla. En fantastiskt fin berättelse om en familjs splittring och försoning som stannar kvar länge efter läsningen. Inte minst tycker jag om den lite utmanande berättelsestrukturen där familjens liv och öden sakteliga vävs fram för läsaren.

Berättelsen inleds med att en man går ut i sin trädgård i Ghana och dör i en hjärtinfarkt. Detta “dödsögonblick” pågår under första tredjedelen av romanen och vävs samman med tillbakablickar i mannens liv. Ett liv som fört honom, Kweku, och hans hustru, Fola,  från Ghana till USA i sökandet efter utbildning och ett bättre liv. Tillsammans får de fyra barn; Olu, Taiwo, Keninde och Sadie. Familjen splittras av olika anledningar som man som läsare förstår fullt ut först mot slutet av romanen. De bär alla på sin personliga sorg och smärta vilka de tvingas konfronteras med under berättelsens senare del där modern och syskonen återvänder till Ghana för att ta del av faderns begravning. Även denna resa och process vävs samman med tillbakablickar i de olika familjemedlemmarnas liv.

Jag tycker som sagt mycket om denna roman och berördes verkligen av de olika personerna och deras livsöden. Alla gör de en resa där de tvingas hitta tillbaka till sig själva och sitt ursprung. Det är vackert och smärtsamt och – ja – jag fällde några tårar i slutet.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Pia W skriver:

  Åh låter precis som en Pia-bok. Den ska jag skriva upp och (försöka) komma ihåg nästa gång jag ska fylla på bokhögen. Tack för tipset!

 2. Anna K skriver:

  Mmm, låter onekligen som en pingelbok.
  Inser också att jag har några guldkorn att läsa ikapp…. 😉

 3. Lillemor Wendin skriver:

  Har just avslutat boken. Kan bara instämma med Mia.
  Boken berör och det smärtar när man följer personernas livsöden.
  Jag tyckte mycket om boken och den kommer att leva kvar länge
  hos mig.
  Ett guldkorn!

 4. Katarina skriver:

  Den här ska jag sätta upp på min sommarläslista!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.