Stora vänliga jätten- en riktig charmknutte

Nu har äntligen läst barnboken  SVJ- stora vänliga jätten av Roald Dahl.  Och det var ju inte en dag för tidigt. Hur har jag kunnat missa den här charmiga boken? Förmodligen för att jag var några år för gammal när den gavs ut för första gången 1982.

Berättelsen handlar om föräldralösa  Sophie som kidnappas av en jätte och förs till jättarnas land. Hon är livrädd för att bli uppäten , men till skillnad från de andra jättarna i jättelandet visar sig  kidnapparen vara en stor och mycket vänlig  jätte som samlar på drömmar som han gärna blåser in genom sovande barns öron på kvällarna.

De andra jättarna däremot är fruktansvärda monster som roar sig med dra från land till land för att sluka små barn.  Sophie och SVJ  blir snabbt goda vänner och tillsammans bestämmer de sig för att sätta stopp för jättarnas barbariska härjartåg.

SVJ är en fantsifylld historia med allvarliga undertoner. SVJ har till exempel aldrig fått gå i skolan och har därför svårt att hitta de rätta orden och slänger gärna om bokstäver och hittar på underbara ord som tex babblemang  istället för samtal osv. Men sensmoralen är att man ska ha tålamod med varandras fel och brister. En typisk dialog i boken:

“Jag är full av fel, men jag kan inte rå för det. Jag gör så gott jag kan.” säger SVJ.

“Förlåt mig . Och jag menar det. Du måste förlåta mig! Det är inte snällt av mig att hålla på  och rätta dig hela tiden”, säger Sophie.

Boken lämpar sig extra bra för högläsning eftersom SVJ hela tiden kommer upp med nya spännande ord och roliga felsägningar.

Nu ska vi ta oss an nästa Roald Dahlbok: Häxorna!

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Bokbrus skriver:

  Åh, Roald Dahl är suverän författare som har enorm fantasi. Min dotter gillar verkligen Kalle och chokladfabriken och Matilda. Denna har hon dock inte läst. Den ska jag tipsa henne om.

  Tack för tipset!

 2. Mia skriver:

  Jag har tyvärr läst alldeles för få Roald Dahl. Men jag har fantastiska minnen av Kalle och chokladfabriken från mellanstadiet då vår fröken, som var helt suverän på högläsning, läste den för oss. Det lustiga är att de bilder hon frammanade hos mig stämmer i mångt och mycket överens med den bild vi får i filmatiseringen med Johnny Depp. Har sett den många gånger med barnen och vi bara älskar den!

 3. Hedvig skriver:

  Häxorna är jättebra! Lite hemsk och sorglig men helt underbar! Men den här boken har jag inte läst. måste köpa på mig lite Roal Dahl till barnen känner jag. kanske på bokrean imorgon?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.