Har Alba det som krävs?

Barbara Voors ger oss ytterligare en välskriven och engagerande berättelse i romanen Fantomsmärtor. Läsningen ger upphov till många frågor. Vad är normalt? Vad är en familj? Vems liv går först?

Alba är en stillsam och lösningsfokuserad medelålders ”kulturtant” som blir gravid med sin trädgårdsmästare. Det är egentligen inte något en person som Alba blir – men nu är det så. Och nu har hon tio dagar på sig att bestämma sig för om hon ska behålla barnet eller inte.

Under de tio dagarna/kapitlen växer en oerhört komplex bild av både Alba och allt omkring henne fram. Och då blir lösningarna inte lätta att finna, eller beslutet att fatta.

 

Vad är en familj och vad fyller den för funktion?
Med Albas erfarenhet av familjelivet är det mycket relevanta frågor. Albas mamma var manodepressiv och hennes far, som förvisso konstant bedyrar Alba sin kärlek, hanterade inte det hela optimal under dotterns uppväxt.

Alba fann som ung sin trygghet hos bästa vännerna; Marlene – den modiga, utmanande tjejen och Tomas – den humoristiske, konflikträdde pojken, tillika Albas första och stora kärlek. Men om inte de klarat att hålla ihop en familj – hur skulle då hon klara det? När det ofödda barnets far, Seth dessutom är fjorton år yngre. Och när barnet med största sannolikhet bär på Downs syndrom. Har Alba det som krävs för att stå pall för detta – resten av sitt liv? Och när kommer fantomsmärtorna att lämna henne?

Skrivstil
Barbara Voors dyker aldrig upp i mitt huvud när någon ber mig räkna upp mina favoritförfattare. Men varje gång jag avslutat en bok av henne är jag säker på att jag vill läsa fler. Men inte på en gång, för att läsa Voors är alltid tät, starkt känslomässig läsning. På samma gång vackra som sorgliga texter.

Det har visst blivit någa Voors genom åren: Mina döttrars systrar, Akvarium, Smultronbett, Tillit till dig och sömnlös. Goda erfarenheter av dem allla.

Så är även fallet i Fantomsmärtor. I jag-form berättar Alba om allt, bit för bit. Hur hennes mor försvann. Hur hon under terapi försöker hantera sin besvikelse, med hjälp av böcker förstår och tolkar världen och hur hon tar avstånd från Seth.

Betyg
Voors håller alltid hög klass på sina alster och jag blir alltid berörd. Hon djuplodar i svåra frågor men lyckas alltid balansera mellan bråddjup och realism. Fantomsmärtor är ytterligare ett bra exempel.
Det blir 7 pinglor av 10 möjliga.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Anna skriver:

    Högt betyg av Pia betyder att jag blir intresserad!! Vilken av hennes böcker är bäst?

  2. pia skriver:

    Kommer faktiskt inte ihåg exakt eftersom det går något år mellan varje… Men de håller alla en jämn nivå. Men Tillit till dig och Sömnlös tror jag att jag gillade skarpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.