Hederskultur från ett manligt perspektiv

En av våra senaste pingle-böcker var “Stjärnlösa nätter” (Norstedts) av Arkan Asaad. Berättelsen handlar om Amàr vars familj kom från Kurdistan till Sverige när han var tre år. Hans far är dominant och aggressiv, och modern har lämnat familjen. Amàr har inte någon kontakt med henne.Mot sin far känner han en sorts hat-kärlek.

Familjen åker till Kurdistan för att hälsa på släkten, och där blir det uppenbart att man har planer för Amàr, planer som han inte är införstådd i och inte heller kan acceptera. Han ska gifta sig med sin kusin Amina. Han älskar sin kusin, men detta är något helt annat. Amàr är uppväxt i Sverige, och där väljer man själv vem man vill gifta sig med, om man nu vill gifta sig överhuvudtaget. Det blir en svår konflikt. När Amàr vägrar blir han helt utfryst av släkten. Hans far blir sjuk. Till slut böjer sig Amàr, och nu får han all respekt från hela familjen. Men samtidigt känner han hur fel det har blivit och han letar efter utvägar att slippa undan…

Det är en stark berättelse, som behöver höras. Vi vet om hur flickor drabbas, vi har läst om Fadime och Pela. Men unga män och pojkar drabbas också. Det blir så tydligt när Amàr accepterar giftermålet, hur han bemöts som en man vars åsikter räknas. Medan när han vägrade räknades som ingen.

Språket är rakt och enkelt, men ibland oväntat poetiskt. Man läser snabbt, med en klump i magen, för hur ska det här kunna sluta väl? Hur man än gör blir det fel. Försaka sina egna känslor eller bli helt avklippt från sitt sammanhang. Hur hade man själv gjort? Värt att fundera över.

Vi gav boken tre pingor, men för min egen del är jag beredd att lägga till en extra-pingla. För den gjorde ett starkt intryck på mig, och jag har tänkt mycket på den i efterhand. Och det gör jag bara med bra böcker.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia skriver:

    Bra sammanfattat Karin!

  2. Mia D skriver:

    Håller med dig, Karin, om att berättelsen stannar kvar. Inte så mycket för formen men för det starka och viktiga innehållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.