Ingen vanlig bok

Strax före semestern hittade jag en bok på en kollegas skrivbord som gjorde mig nyfiken. Valda verk av T.S Spivet hette den, skriven av Reif Larsen (Bokförlaget Forum). Den hade jag aldrig hört talas om. Den såg på något vis gammal ut och när jag bläddrade i den såg jag att marginalerna var fyllda med teckningar, kartor, anteckningar och annat. Nu har jag läst den och är helt betagen.

Tecumseh Sparrow Spivet är tolv år och bor på en ranch i Montana med sin cowboy till pappa, sin insektsforskande mamma och sin bortlängtande syster. En bror har dött. T.S är ett underbarn, som kartlägger sin omgivning med illustrationer och diagram. Hans rum är fullt av anteckningsböcker där han avbildar allt i sin omgivning. Hans teckningar är så fantastiska att de uppmärksammas av Smithsonian Institution i Washington som tilldelar honom ett vetenskapligt forskningspris, utan att veta att han bara är tolv år.

T.S beslutar sig för att åka till Washington utan att meddela sin familj, och berättelsen handlar om resan och om vad som händer när han kommer dit. Men det är bara den “yttre” handlingen. För boken ger mer. Den ställer frågor: Kan världen förklaras och förstås genom kartor och diagram? Behöver vi förstå världen för att vara människor? Vad innebär det att vara människa?  Och den handlar också om familjeband och relationer.

T.S är visserligen är en naturbegåvning när det gäller vetenskap och kartläggning, men han är också ett tolvårigt barn, med de tankar och funderingar som det innebär. Och det är blandningen av det vuxna vetenskapliga och det barnsliga naiva som gör boken så charmig och minnesvärd.  För att inte tala om de fantastiska illustrationerna som författaren själv gjort.Helt makalöst! Se själva.

Reif Larsen har skrivit en bok som berör och överraskar. Den liknar inte nånting annat jag har läst. Den kom ut 2009 och har vunnit flera priser och utmärkelser. Och här kommer en till: Jag tvekar inte ett ögonblick när jag förärar den 5 pocketpinglor av 5 möjliga.

T.S Spivet har förstås en egen hemsida. Kolla in den! Och missa inte att läsa den här fantastiska boken.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Anna K skriver:

    Låter så spännande! o vilken ovanlig hemsida! Det verkar vara en bok som verkligen berör och finns kvar när den väl är utläst.

  2. hedvig skriver:

    Är TS ett autistiskt barn?

  3. Pia skriver:

    Jag älskar nördar! Känner på mig att jag skulle falla handlöst för TS. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.