Fick feber av Dostojevskij

Ninni O Schulman, författare. Foto: Anna-Lena Ahlström

 
2010 var ett bra år för vår gästpingla Ninni O Schulman från Lesjöfors. Hon kom ut med sin debutroman, som hyllades i kör av recensenterna. I samma veva blev hon friställd från Expressensajten Allt om barn, så numer är hon författare på heltid. Uppföljaren till deckaren Flicka med snö i håret ska finnas ute i handeln redan i höst. Men hur mycket tid tar det egentligen att åka runt och promota en bok? Blir det nån över till själva skrivandet?

– Egentligen tar det  inte så fasligt mycket tid, men desto mer energi, berättar Ninni.
– Jag har varit runt på lite olika evenemang i höst, Bokens dag och sånt. Det har varit både roligt och lärorikt, men det har samtidigt tagit mer fokus från skrivandet än jag räknat med. Att stå på en scen och prata inför 800 personer är inte riktigt vad jag väntade mig när jag fick bokkontrakt och kräver både mental uppladdning och tid att varva ner. Som tur är känner jag mig mer bekväm för varje gång och det är väldigt kul att möta läsare. Det gick väldigt trögt att skriva i början, men nu är det roligt!

Vilken är din senaste riktigt starka egna läsupplevelse?
– Karin Alvtegens senaste bok “En sannolik historia” läste jag för någon månad sedan och tyckte mycket om. Tidigare i höst läste jag Sigrid Combüchens “Spill” som jag också gillade väldigt mycket. Det var det fler som gjorde, tydligen. Just nu läser jag “Häxringen” av Kerstin Ekman.

Vilken bok skäms du mest för att du inte har läst?
– “Sagan om ringen”. Jag har försökt hur många gånger som helst, men lyckas inte komma in i den hur jag än bär mig åt.

Vilken är den absolut bästa bok du har läst?
– Jag måste säga “Brott och straff” även om det låter jättepretentiöst. Jag levde mig in så mycket i handlingen att jag fick feber. Jag har hört att det är många som får det av den boken.

Vad är bäst under granen, hårda eller mjuka paket?
– Hårda! Och jag ger nästan bara bort hårda paket också. Böcker är perfekta presenter, det finns något som passar alla.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. 2011-04-13

    […] delas ut för tredje gången kl 16:30. Och i år går det föga förvånande till vår gästpingla Ninni Olofsdotter Shulman för kriminalromanen Flicka med snö i håret. Boken ska nu ges ut i flera länder och översättas […]

  2. 2012-04-23

    […] Ninni Schulman från Lesjöfors och poeten Ismael Ataria från Hagfors. Ninni har ju gästpinglat hos oss och glädjande nog går årets pris till en annan av våra gästpinglor: Laila Carlsson […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.