Jag stänger boken med en suck

Att man aldrig lär sig att inte haussa sina förväntningar…

Det var ju med stor entusiasm jag för en tid sedan bloggade om att jag köpt en “riktig” bok – med hård pärm och allt.

 Föremålet för mitt undantag att inte köpa en pocket var Louise Boije af Gennäs Högre än alla Himlar. Detta är starten på en trilogi som ska sträcka sig över 2000-­talets första decennium, och handlar om ett gäng vänner i Stockholm .

Det var en gång
Det är den skogsråväna värmländska författarinnan Sanna och hennes make, den översnygge börsmäklaren som inte bara är Bushälskare utan dessutom homofob. Mina damer och herrar, låt mig presentera Victor! Detta omaka par håller nyårsfest vid millennieskiftet.

Gästerna är den konflikträdda psykoterapeuten Pella och hennes make, miljödepartemensskogsmullen Stefan samt dennes syster Liv – den våldsamt naturliga och konstnärliga skådespelande snyggingen som har en fling med onamngiven känd skådis. Slutligen – för att få in lite diversity – har vi Jalle, topptjänsteman på UD med världen som arbetsfält och en pojkvän i varje hamn.

Ja ni hajar – här finns stoff att bygga en roman på. På 500 sidor följer vi med till NY, Falsterbo och Småland. Hänger i Stockholms innerstad. Tar del av relationsdrama både inom gruppen som med andra i deras närhet.

De stora händelserna under tidsperioden kommer att påverka deras liv på olika sätt. 11 september, mordet på Anna Lindh, gisslan på en teater i Moskva och hedersmordet på Fadime utgör hållpunkter och gör romanen till en skildring av samtiden.

Flipp eller flopp
Författarinnans ambitioner är stora men resultatet håller inte riktigt jämna steg. Stundtals får jag lite samma positiva läsupplevelse som många av Boije af Gennäs tidigare samtidsromaner givit mig, som till exempel beskrivningen av händelserna i samband med mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Men tillfällena då jag suckar över prettobeskrivningar om inredningsdetaljer från Svenskt Tenn, hänförande utsik över Söders höjder från den stora balkongen och hur naturligt vackra folk är utan minsta tillstymmelse till ansträngning väger tyvärr över. En ny dimension som lyste helt med sin frånvaro i hennes tidigare romaner. Synd…

Givetvis vill jag veta vad som händer huvudpersonerna under resterande del av decenniet, men det känns ungefär lika angeläget som att inte missa några avsnitt av en småtrevlig TV-såpa. Min förväntan var att det mer skulle kännas som att längta efter ett handskrivet brev från en bekant man inte sett på ett tag. Men så blev inte fallet. Suck…

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Massolit förlag skriver:

  Hej!

  Jag som skriver till er heter Malin Sternefors och arbetar på Massolit Förlag.
  Jag har kikat runt inne på er blogg och tyckte den var väldigt intressant… därför mailar jag er.

  Massolit Förlag är ett relativt nystartat förlag och vi jobbar mycket aktivt med att lansera nya författare, samt i det arbetet med sociala medier.
  I vårt ”stall” finns från Sverige Stefan Tegenfalk och Johannes Källström. Båda har fått utmärkta recensioner tidigare och är aktuella med nya böcker i höst.
  Stefan skriver traditionell kriminallitteratur medan Johannes lutar mer åt thriller/skräck.

  I vinter kommer vi ut med Fay Weldons biografi samt återutgivning av en Hondjävuls liv och lustar. Strax efter det kommer Ian Samson som i England är ett ”hett” kort på mysdeckar himlen.

  Massolit jobbar som sagt aktivt med olika medier och just runt bokbloggande vill vi bränna extra krut. Min fråga till er är om jag får skicka läsex utan kostnad för påseende. Ni är inte tvingade att skriva något, det står er fritt, men om ni vill plita ned några ord på bloggen, ris eller ros, båda är välkommet, blir vi hemskt glada!

  Kanske är det så att ni inte alls läser någon typ av de böcker vi jobbar med just nu – glöm detta email då! I dags läget erbjuder vi alltså Stefans Nirvana och Johannes Offerrit.
  Om det känns spännande – maila över er postadress.

  Tack för att du tog dig tid att läsa mitt email!

  Vänliga hälsningar

  Malin S
  Massolit förlag AB
  forlaget@massolit.se

 2. Pia W skriver:

  Hej Malin!
  Det låter jätteroligt. Jag mejlar dig från gmail istället.
  Mvh
  Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.