Perfekt presentbok till distanslöpare

Känner ni igen de där gångerna när man “råkar” släntra in i en bokhandel och mer eller mindre planerat norpar åt sig ett par titlar man känner igen, eller kanske helt enkelt fastnar för ett omslag och spontanshoppar något helt okänt? Så kommer man fram till kassan och då påminns man vänligt av kassörskan att “Du har väl sett är det vi har köp fyra betala för tre?”  Ett sådant erbjudande kan man ju bara inte motstå utan man återvänder till hyllorna i jakt på fler titlar.

Detta hände mig senast för ett par veckor sedan och denna gång kunde jag liksom inte riktigt komma på vad jag ville ha mer. Så föll ögonen på Murakamis Vad jag tänker på när jag pratar om löpning (Norstedts) och tanken slog mig att jag kanske kunde vara lite mindre egoistisk och istället köpa en bok till någon annan i familjen. Då jag för närvarande har en make hemma som pressar sig hårt i sina förberedelser inför årets Göteborgsvarvet kändes detta alldeles rätt. (Med egen erfarenhet av ett par av Murakamis andra romaner och minnet av att ha läst en del positiva recensioner i dagstidningar så var det ju en ganska säker chansning ändå…)  Och det är ju alltid kul att överraska någon i vardagen med en liten present.

Det visade sig vara helt perfekt! Maken är uppslukad och fascinerad så till den grad att han i sin tur gett bort boken i present. Enligt honom är det inte bara tankarna om löpning som är intressanta utan kanske ännu mer tankarna om livet och skrivandet som Murakami skriver om. Att våga utmana sig själv och att sätta upp rimliga mål i löpningen såväl som i livet. Att kanske inte alltid ha blicken för långt fram och stirra sig blind på slutmålet, utan istället fokusera på delmålen, är nyttiga lärdomar som Murakami förmedlar.  “Sanningar” som alltså gäller såväl för marathonlopp som för livets utmaningar i allmänhet. Med andra ord kanske inte bara en perfekt presentbok till distanslöpare men även till någon som är intresserad av lite levnadsvisdom.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Boklusen skriver:

  Jag är kanske inte en löpare, men en joggare ;). Jag har läst boken och gillade den också. Jag har inte läst något mer av honom, men det vill jag definitivt göra. Har du något förslag om vilken bok jag ska välja mer av honom?

 2. Katarina Lindström skriver:

  Köpte också den här till min löparintresserade man förra året. Han tyckte den var trevlig och väldigt konkret – inte bara filisoferande som man kanske gärna kan tro att den skulle vara.

 3. Mia skriver:

  Vi har tillsammans läst Norwegian Wood och Kafka på stranden (se vår pinglade böckerlista!). Två mycket olika böcker skulle jag vilja säga och min favorit av dessa två är absolut Kafka på stranden. Stundtals mycket surrealistisk men häftig och jag minns att vi alla var mycket förtjusta. Norwegian Wood är mer stillsam i sitt berättande och där var vi inte helt överens om vad vi tyckte.

 4. pia skriver:

  Men filmen var fantastisk (NW). 🙂
  Vilket bra tips Mia – vet genast en till som borde få denna bok… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.