Disneylegenden Gustaf Tenggren – en svensk doldis

gustaf-tenggren-en-biografiI helgen är det världspremiär för utställningen “Disney – konsten att berätta” på Nordiska akvarellmuseet på Tjörn. Tillsammans med nyckelpersoner från Walt Disney Animation Studios har museet valt ut 300 verk och bland konstnärerna hittar man en svensk konstnär som än idag används som referens i skapandet av nya Disney-filmer:: Gustaf Tenggren.

Med sina skildringar av nordiska sagoväsen, medeltida riddare, antika gudar och pirater är Tenggrens konst fortfarande en inspiration för konstnärer över hela världen, och han har skapat bilder som för evigt etsat sig fast i vårt medvetande. Ändå har han förblivit okänd i Sverige, vilket är en gåta.

Vill man veta mer om Tenggren kan jag varmt rekommendera praktverket Gustaf Tenggren – en biografi (Kartago förlag) 

Författare Lars Emanuelsson ägnade 25 år av sitt liv åt att kartlägga Tenggrens liv och konst. Hans bok är det första verket på svenska om Gustaf Tenggren och kom ut 2014. Man kan bara spekulera i varför vi svenskar inte vet mer om Tenggren, och varför han inte är lika känd för svenskarna som till exempel John Bauer vars konst Tenggrens påminner så starkt om?

Gustaf Tenggren, föddes i ett fallfärdigt torp i Västergötland år 1896. Redan som 20-åring fick han det prestigefyllda uppdraget att illustrera sagosamlingen Bland tomtar och troll. Men  efter fyra år lämnade han Sverige för att aldrig återvända. I sitt nya hemland USA han igenom som en av 1900-talets främsta konstnärer och fixstjärna i illustrationsbranschen. Till att börja med gjorde han tidningsomslag, annonser och porträtt av filmstjärnor och New Yorks överklass. När så Walt Disney bestämde sig för att göra historiens första tecknade långfilm, Snövit och de sju dvärgarna blev Gustaf Tenggren av huvudtecknarna. Han fortsatte sedan som ateljechef även för Pinocchio, Bambi och Fantasia.

I den här boken får vi inte bara ta del av Gustaf Tenggrens livsresa, den innehåller också många av hans verk: Bilder som idag är en del av en global masskultur. Det här är en perfekt soffbords-bok, något för dina gäster att bläddra i. Personligen älskar jag Gustaf Tenggrens konst.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia skriver:

    Hade jag ingen aaaaaning om. Tack för upplysningen och tipset Hedvig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.