Den ensamma planeten

Att upptäcka nya platser är härligt. Om man har den rätta hjälpen vill säga. Utan den kan den underbaraste plats bli till en skräckupplevelse.

Jag älskar att resa. När jag inte reser tänker jag på vart jag vill resa nästa gång eller drömmer mig tillbaka till platser jag gillat.

Man skulle kunna tro att ju mer man reser ju mindre blir behovet. Fel! Det blir liksom ett beroende.

Jag föredrar storstäder. Att landa i en myllrande stad med ett skitigt och högljutt gatuliv är det bästa jag vet. Att spana in människor, smaka på kulturlivet och inte minst upptäcka restauranger och kaféer. Jag tycks inte kunna få nog. Men en och annan hälsosam naturupplevelse slinker också mer än gärna ner.

Planering vs spontanitet
Visst skulle det vara romantiskt drömlikt att bara knyta på sig sina foträta skor och knata ut från hotellet och låta sig översköljas av allt det sköna platsen har att erbjuda. Nästa lite filmiskt.

Men verkligheten är ju en helt annan… Hur många gånger har jag inte gjort detta misstag och oåterkalleligt hamnat på platser där överprisade och smaklösa pizzor serverats, andelen högljudda amerikaner överskridit anständighetsgränsen eller där den världsunika sevärdheten visat sig vara en bluff? Lösningen heter planering.

Mina absolut mest tillförlitliga följeslagare på resor (ja förutom maken då) heter Lonely planet. Jag tror banne mig att jag har en bok för varje destination jag besökt sedan 1990. Inte nog med att beskrivningarna och tipsen alltid är tillförlitliga och sammanfaller med mina preferenser, böckerna bjuder dessutom på trevlig läsning med en stor portion humor. Dessutom är alla guideböcker likadant upplagda vilket gör den lika lätt att hitta i vare sig den behandlar India on a shoestring eller piffiga Rivieran. Lonely Planet får alltså 5 pinglor av 5 möjliga av mig.

Det lilla extra kanske inte riktigt kommer fram i de stora övergripande guideböckerna och då finns det ju lite olika alternativ att tillgå.

 • Jag brukar skaffa mig en sådan där hopplös opraktisk men cool guidebok utan varken kartor eller utförligt beskrivna adresser. Den typen som istället har fokuserat sig på läckra bilder och poetiska texter. Mina favoriter är Wallpaper cityguides eller glossiga Luxe city guides. Inte för att jag nödvändigtvis besöker alla dessa flotta ställen utan för att de ger en god fingervisning om vilka områden och hak som bjuder på de mest spektakulära och initierade upplevelserna. Jag ger dessa lyxguider som komplement 4 av 5 pinglor.

Inför min resa till Melbourne fick jag två listor av min australienska väninna. En var författad av en affärsbekant som bor i stan, den andra från en kvinna hon träffat för ett år sedan på ett hälsoretreat på Bali. Jag följde de allra flesta råden vilket förhöjde upplevelsen enormt, för annars hade jag inte blivit dumplingsfrälst, fått närkontakt med den alternativa population eller funnit secondhandskatter.  Ja det gäller att underhålla sina kontakter.

 • Men den mest oslagbara hjälpen är att fråga någon du litar på, som redan varit på platsen om råd. En lista med tips från en vän är det absolut den mest värdefulla källan jag vet. Därför brukar jag leta upp någon som bor eller bott dit jag skall åka och be om lite insider tips. Och det är lättare än man tror. Vem vill inte vara hjälpsam och berätta om sin hembygd eller sitt favoritresmål? Efteråt postar jag alltid ett litet kit med lokal förankring till tipslämnaren som tack för hjälpen. Lika roligt att göra som att få! Tips från en vän; 5 av 5 pinglor!

När jag ser en spännande artikel i en tidning river jag ut det. Min handväska är alltid full av små skrynkliga lappar med adresser till hotell, bilder på butiker eller program för filmfestivaler. Det är bara en bråkdel som blir verklighet men att bara bära runt på dem känns lite som att resa.

 • Man skall heller inte helt dissa allt det gratismaterial som erbjuds på turistbyråer och hotellobbys. De kanske inte är de mest objektiva eller uttömmande men de kan faktiskt vara riktigt givande att bläddra igenom, då tips om lokala marknader eller uppträdanden kan uppenbara sig. 3 av 5 pinglor blir det.

Så har vi ju givetvis den ocean av hjälp som den nya tekniken erbjuder.

Maken i full färd att avfärda en linbanetur som enligt Tripadvisor egentligen bara erbjuder en turistisk version av den bilväg man själv kan ta några kilometer därifrån. Sittande på ett café som serverade himmelska frukostpannkakor som vi definitivt inte hade hittat utan Lonely Planet.

 • Google maps och Internet i telefonen gör resande av idag till en fröjd. Är man vilse drar man upp telefonen med GPS och vips har man en resrutt klar. Är man sugen på en fika är det bara att fråga nallen så har man utplottat ett gäng restaurang kategoriserade efter typ av kök på en gripsblink. Telefonen får 4 pinglor (ja ibland får den ju spel och hittar ingen täckning).

 • Tripadvisor är en fantastisk uppfinning som jag hoppas att någon uppfinnare blivit snuskigt rik på, eftersom den är så fantastiskt bra. Det är en webbsida som man som kund kan gå in på och ge sitt betyg. Efter exempelvis hotellvistelsen ger man en utförlig beskrivning inom olika kategorier samt med sina egna ord berättar hur man upplevt allt från service, prisvärdhet och renlighet. Ett tips är att läsa de som inte är nöjda extra noga. Det berättar ofta mer än de som är översvallande positiva. Man lär sig också snart att kolla vem som skrivit inläggen. Är det exempelvis en amerikan som klagar på att hotellrummet är ”pyttelitet” är det antagligen normalstort och är det en svensk som tycker att det är det är högt ljud från gatan är det antagligen helt ok. Jag har använt den för att både hitta och utvärdera hotell, restauranger och aktiviteter under flera år och har aldrig blivit besviken. Det blir full pott: 5 superpinglor!

Fånga tillfället
Precis som med allt annat här i livet kan ju en för gedigen planering invagga en i falsk trygghet. Liksom ”jag som har kollat alla guideböcker och sajter i världen måste ju ha typ en garanti för att få uppleva allt det göttigaste”. Men ack så fel och så mycket man missar då. Och så trist det blir.

Så det absolut mest centrala tipset – förutom mycket gott om tid – för en lyckad upplevelse på ny plats är att utöva periskop-tekniken. Låt lilla huvudet snurra runt och låt inte ögat missa den lilla gränden, den snåriga stigen från den upptrampade leden eller hålet i väggen.

Det är nämligen där de mest minnesvärda upplevelserna brukar ligga och ruva och bara vänta på att få förföra, förvåna och överskölja dig med intryck som du kommer att bära med dig resten av ditt liv. Ögonen, näsan och gott om tid: 5 av 5 pinglor.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Maria skriver:

  Amen sister – kunde inte sagt det bättre själv! (nåja ska vi vara noga hade jag nog inte alls sagt det lika bra ….)
  Håller med om det du skriver förutom att det i mitt fall är Rough Guide samlingen i bokhyllan som avslöjar alla mina resor. 😉
  En reflektion kring moderna hjälpmedel – det är fantastiskt att kunna planera och slippa fallgropar men det tar också bort lite av äventyret, av känslan att resa ut i det okända. Man vet ju redan så mycket om hur det ser ut och vad andra männsikor tyckt om sin upplevelse.
  Framförallt tänkte jag på det här i julas när vi planerade en resa till Hawaii. Strax innan ringde min älskling och sa “oh nooo nu har jag ju sett allt!” efter att ha lagt upp planer för våra dagar med hjälp av google. Han insåg att han inte bara sett enstaka fragment utan praktiskt taget gjort resan virituellt och han kände sig lite snuvad på upplevelsen. Min slutsats är inte att sluta planera men däremot att låta bli Google Earth så mycket som möjligt – att läsa om det är en sak men lämna den visuella upplevelsen till “irl”.

 2. Pia skriver:

  Håller med dig sis! Tvekade ett tag innan jag publicerade det där med tekniska hjälpmedel. För ja man blir ju lite uppstyrd och för förberedd. Men å andra sidan sparar man ju värdefull tid som är mycket trevligare att spendera på något trevligt cafe med en bakelse än på en returresa på en svettig buss eller i en kö i solgasset med illaluktande kökompisar.

  Tack för tipset ska definitivt hålla mig borta från Google Earth!

 3. Anna skriver:

  Åh Pia!! Du är ju så underbar! Inspirationen till att resa bara flödar efter ditt inlägg, ska genast sätta igång och planera ordentligt inför nästa resa! Bra tips med att riva ut intressanta restips ur tidningar. Jag brukar tänka när jag läser något bra tips ” Det ska jag komma ihåg” men kommer jag ihåg det? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.