Sökes: Populärhistoria för barn!

Mina drömmars lekplats. Foto: Mikael Svensson

Måste bara dela med mig av den här bilden som en av mina Facebook-vänner, Mikael Svensson, la ut. Kan ni gissa vad den föreställer? Jo, en lekplats, inspirerad av Per Anders Fogelströms böcker! Lekplatsen är helt ny och återfinns på Gotlandsgatan på Södermalm i Stockholm och är alltså byggd som ett 1800-tals söder i miniatyr, med citatskyltar ur böckerna. Här finns Barnängens textilfabrik, stenlagda gator, utedass, en häst med vagn och inredda träkåkar.  Är det inte sympatiskt? Eftersom vi nyligen läst och pinglat första boken “Mina drömmars stad” är ju detta ett självklart besöksmål!

Samtidigt sätter det  fingret på något jag tycker saknas i litteratur för barn. Eftersom min äldste son är väldigt intresserad av historia har jag ofta letat efter populärhistoriska böcker i bokhandeln, men utan framgång. Där finns ju så mycket faktaböcker för barn, men inte i ämnet historia. Jag frågade på Akademibokhandeln men där bekräftade de bara mina farhågor: Det finns inte!  Med tanke på att bokhyllorna och tidningsstånden för vuxna svämmar över av populärhistoria – är det inte konstigt? När jag var barn fanns “Illustrerade klassiker” med till exempel Ben Hur och Tsarens kurir som seriealbum, och för mig väckte de en kunskapstörst om både historia och skönlitteratur. Men de görs tydligen inte längre. Så en uppmaning här till alla bokförlag – och författare/historiker som känner sig manade – fyll detta hål så snabbt ni kan! (Innan min son har växt upp).

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karin H skriver:

    Konstigt att det inte finns, det borde ju finnas hur mycket spännande som helst att berätta om. För övrigt kan jag meddela att jag just nu plöjer de övriga 4 böckerna i serien med stor förtjusning. Och den där lekparken måste förstås besökas vid nästa Stockholmsvistelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.