Ett ytterst välförtjänt Augustpris

Ända sedan debutboken Ett öga rött har vi Pocketpinglor trollbundits av Jonas Hassen Khemiris unika förmåga att berätta sina berättelser. Korta texter, artiklar, intervjuer, scenuppsättningar, noveller, romaner – vi har slukat och älskat dem alla.

GRATTIS JONAS!!! Och tack Karlstads stadsbibliotek för att ni gav Pocketpinglorna möjlighet att ta en groupie med Jonas i förra veckan.

GRATTIS JONAS!!! Och tack Karlstads stadsbibliotek för att ni gav oss möjlighet att ta en groupie med huvudpersonen i förra veckan.

Att Khemiri vinner 2016 års Augustpris i den skönlitterära kategorin är på tiden. Han var snubblande nära med Montecore 2006 och 2012 glömde förlaget av att skicka in Jag ringer mina bröder. Men med Allt jag inte minns  vinner han nu äntligen, mycket välförtjänt, det finaste priset en svensk författare kan föräras med.

Katta fick sitt ex signerat. Lyllos!

Katta fick sitt ex signerat. Lyllos!

Allt jag inte minns
är en kärleksroman av den allra sorgligaste sorten. Vandad och Laide tävlar om Samuel. Vandad som den beskyddande vapendragaren och Laide som den aktivistiska flickvännen.

Det är deras röster och berättelser som dominerar boken. Boken som beskriver Samuels liv. Komponerad efter hans död. Efter att han kraschat bilen mot ett träd. Kanske var det avsiktligt, kanske inte.

Livsöden vävs samma in ett Stockholm som rasslar på i ett rasande tempo. Omvälvande kärlek och vänskap blandas med våld, politik och – den brännande aktuella – flyktingfrågan.

Men vems version av sanning om Samuel är den rätta? Vad är egentligen sanningen? Vad minns vi och vad vill vi inte minnas?

Khemiri har på ett fantastiskt fint sätt låtit personer i Samuels liv ge sina minnen och uppfattningar av honom och det är oerhört fascinerande vilka olika och motstridiga bilder som växer fram, speciellt mellan Vandad och Laide.

Skrivstil
Att komma in i boken var faktiskt lite klurigt. Det tog en stund innan jag fick kläm på upplägget med de växlande berättarrösterna, men väl där blev det en vansinnigt stark och gripande läsupplevelse.

Betyg:
Pocketpinglorna sällar sig till hyllningskören för årets Augustprisvinnaren och utdelar 4 av 5 ytterst välförtjänta pinglor.

adfasd asd

Författaren trollbinder inte bara sina läsare utan i högsta grad även sin publik.

 

sada dsa a

Några av Pocketpinglorna valde att lyssna på Allt jag inte minns. Brodern och skådespelaren Hamadi Khemiri gjorde enligt säkra källor ett utmärkt jobb med inläsningen.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia D skriver:

    Och utöver att vara en sådan fullfjädrad skrivkonstnär, som du säger Pia, som behärskar ett flertal genrer och som alltid tycks träffa så rätt så är han en gudabenådad talare. Det är en njutning att sitta och lyssna på hans formuleringskonst. Han finner orden så väl och han “droppar” så många boktitlar som man bara känner att man måste hem och läsa. Ja, han är så galet bra! Det är inte underligt att en del andra författarkollegor blir lite “småtrötta” ibland. Patrik Lunbergs krönika “Och här ett öppet brev till Jonas Hassen Khemiri” är ju helt underbart rolig! http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/patriklundberg/article21466632.ab

  2. Pia W skriver:

    Det var det roligaste jag läst på länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.