Starstruck by Erica Jong

Att åldras är inte ett problem för Erica Jong. Tvärt om hävdar hon att livet bara blir bättre. Att en som människa bara blir mer genuin. ”Om man inte är Anna Wintour då”, skrattar hon. Ja, något till övers för perfektion och politisk korrekthet verkar denna ikoniska författarinna då rakt inte ha.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 09.02.35

Vilken kvinna! Starstruck var bara förnamnet. Fick ett nervöst babbelanfall. Hon hängde på och vi avverkade poesi (som om JAG visste något om det!!!), hur vanligt förekommande namnet Pia är, danska författare och så kallade hon mig Miss Fearless. (I efterhand har jag förstått att det är lite av ett tema i hennes nya bok.)

Detta fick jag erfara under ett lunchföredrag på New York Public Library på 5th Ave för någon vecka sedan. När jag såg att Jong skulle hålla hov kutade jag som en dåre 30 gator rakt norrut för att genomsvettig snubbla in precis innan det skulle börja.

Turligt nog var jag inte sist. Huvudpersonen gjorde entré 20 minuter senare men var varken svettig eller förlägen. ”Stuck in fucking traffic”, var hennes enda kommentar innan hon drog igång.

Anledning till detta gästspel var att Jong precis släppt en ny bok, Fear of dying, en fristående tredje del i serien som startade med den klassiska Fear of flying på 70-talet. (Den mindre kända däremellan heter Fear of 50en bok jag kanske också borde skaffa mig…)

Jag hade ingen aning om att Erica Jong var så himlans rolig! För att vara en seriös, feministisk författarinna med djupa rötter i poesin kändes hennes språk – ja faktiskt hela uppenbarelse – alldeles kolossalt politiskt inkorrekt och galet impulsivt, vilket också verkade vara ett av hennes väl medvetna scentrick. Bara att räkna antalet gånger hon använde ”F-ordet” under de 45 minuterna kändes oerhört befriande och några spår av det “svåra och djupa” syntes inte till.

Betyg
Givetvis ger jag denna krutgumma 5 fritt flygande pinglor av 5 möjliga.

Lyssna själva så får ni se genom att klicka på länkarna nedan!

Jong berättar om den nya boken Fear of dying. “Slow sex in a fast world. Companionship, Love and Connection”. Det är exakt vad den 60+ åriga huvudrollsinnehavaren är ute efter.

Feminism var ett ämne som ständigt återkom. Så klart. Här passade hon även på att promota Hillary Clinton som USAs nästa president. (Under ett annat tillfälle gör hon det väldigt klart att hon inte har ett dugg till övers för Donald Trumph. “He leaves me cold.” Inte ens hans hår är värt att fundera över, avslutar hon.)

Måleri och poesi ligger Jong nära hjärtat. Hon hävdar att hela sitt författarskap grundar sig i poesin.

På frågan om vem som är hennes favoritförfattare, som hon inspireras och imponeras av kommer svaret blixtsnabbt: brasilianskan Clarice Lispector.

Men visst har Jong flera litterära förebilder och idoler, så som exempelvis Emily Dickenson, Walt Whitman och Charles Dickens. På något vis kommer hon in på det feministiska spåret även i detta klipp och avslutar med: “Even if I have a vagina I DO have imagination.”

Givetvis kom den gamla godingen Fear of flying upp på tapeten under frågestunden. På frågan vad som inspirerade henne att skriva den svarade hon. “I have no fucking idea! I just had to write it or go mad. Or perhaps die.”

Den senaste boken kom till i ett samtal med förläggaren som hävdade att det var omöjligt att skriva en bästsäljare med en kvinnlig huvudperson över 40. Jongs respons: “I got to do it!”

Ett mycket stort fan i publiken började en spontan högläsning ur nya boken under frågestunden. Kontentan var väl att han ville snacka om feminism igen. Jong beskriver sig själv som en galen feminist eftersom hon bar make up, färgglada kläder och älskade män. “How do we gonna get anything done if we exclude 50% of the human race?”, var hennes devis vilket gjorde henne mycket kritiserad och ifrågasatt som feminist på 70-talet.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Är så avundsjuk på dina spännande möten med författare du “globetrotter” där 🙂 Vi är ju inte så bortskämda med sådana höjdarbesök i solsta’n…. Men nu har vi ju iaf vår älskade Khemiri på gång!!!

  2. Pia W skriver:

    Hade bytt Jong mot Jonas utan att blinka, vilken dag i veckan som helst! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.