Julkalendermys med Barna Hedenhös

När Barna Hedenhös familjen dammades av inför årets julkalender så drog debatten igång om förlegade könsroller och rasistiska inslag. En alltid lika intressant debatt om hur man ska förhålla sig till litterära tidsdokument som innehåller opassande värderingar för dagens samhälle. (Tänker till exempel på TinTin-debatten som nyligen rasade.) Debatten ledde såsmåningom till att förlaget, Bonnier Carlsen, som satsat på en nyutgivning av sagorna, valde att dra in en av berättelserna; Barna Hedenhös upptäcker Amerika ur samlingsvolymen.

Nu är det inte om denna debatt jag vill tala. Nej, jag vill bara stämma in i hyllningskörerna (se bla. GP och Svd) att “Barna Hedenhös uppfinner julen” är en riktigt bra julkalender. Åtta mysiga avsnitt har vi nu hunnit se och efter varje avsnitt suckar sonen; “Neeej, är det redan slut!”. Charmigt, magiskt, skrattigt och kärleksfullt: Vem vill inte vara del av en “Barnahedenhösfamiljekram”? Jo, visst är det lite stereotypt och präktigt ibland, men vad gör väl det så här i juletider? Dessutom kan väl knappast någon undgå att charmas av Björn Gustavsson (en bland flera fina rolltolkningar som görs i serien)?

Har ni missat årets kalender uppmanar jag er att gå in på svtplay och se ikapp! Gör ni det så har ni några mysiga morgonstundsittningar att se fram emot. En liten hedersstund mitt i all julstress…

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia W skriver:

    Efter din hyllning var jag ju bara tvungen att kolla läget i årets kalender. Trots att jag är långt från målgruppen måste jag hålla med om att den var just precis så som du beskrev det; charmigt, magiskt, skrattigt och kärleksfullt. Toppbetyg även från mig!

  2. Katarina skriver:

    Yngsta sonen har blivit så “stor” att han hellre kollar på Lost på Netflix. Tråkigt! Jag ska försöka få honom att kolla ikapp med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.