Det finns en bok som väntar på mig

Noterar att det inte blev något Augustpris till Zlatan. Istället gick priset i kategorin årets fackbok till Ingrid Calberg och hennes biografi över Raoul Wallenberg “Det står ett rum här och väntar på dig”.  Nu fick jag ytterligare en spark i baken att gå och köpa boken, som enligt motiveringen är: “medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. “

För de som liksom jag gripits av den svenska hjälte-diplomatens gärning står ett rum och väntar på dem på Värmlands museum, där en vandrande utställning om Raoul Wallenberg just nu pågår. I år skulle han ha fyllt 100 år.

Men visst är det en märklig slump att båda Augustprisvinnarna i vuxenkategorierna handlar om förintelsen under andra världskriget? I den skönlitterära klassen gick priset till Göran Rosenberg, för hans bok “Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” som handlar om hans egen fars öde.

Läste för övrigt en bibliotekarie som skrev så här på Facebook efter att Augustpriserna tillkännagjorts: “Är otroligt trött på prisade böcker om andra världskriget och dess konsekvenser. De må va hur bra som helst men det finns andra intressanta berättelser. Alla som har lämnat tillbaka Springa med åror har tex sagt: Vilken bok!” Har hon rätt?

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mia skriver:

    Har som sagt läst både Rosenberg och Neumann och tycker absolut att den förtjänar priset mer än ” ännu en berättelse om förintelsen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.