Ohälsosam alpluft

Himmelsdalen reser man bara till. Sällan tar man sig därifrån.

I Marie Hermansons thriller-aktiga roman får man berättelsen om Max och Daniel. Tvillingarna som aldrig levt tillsammans med som ändå är hårt bundna till varandra. Daniel är den rekorderlige, småborgerlige och smått misslyckade brodern. Max är den karismatiske, galne och farlige. Trots olikheterna är de en bildlig kopia av varandra.

Daniel får en dag brev från Max där han ombeds att besöka denne i Helvetet. Nej Helvetia var det visst! Men skillnaden visar sig vara hårfin. Max bor på ett vilohem i Himmelsdalen i Helvetia, en isolerad by i de schweiziska alperna med frisk luft och okristligt vackert natur.

Känner mig nojig när jag tänker på att jag ska spendera påsk i en schweizisk alpby…

Daniel känner sig tvingad att göra sin bror till viljes och far dit. Det visar sig att det inte är frågan om något vanligt vilohem utan ett forskningscenter och behandlingshem för psykopater av värsta sorten. Max inkluderad.

Ingen lämnar hemmet utan godkännande. Med vädjan till broderns samvete och godhet lyckas Max övertala Daniel att byta plats med honom, bara för några dagar medan han själv behöver ”ta hand om några grejer på utsidan”.

Daniel borde inte ha gått med på bytet. Han är inte redo att hantera den verklighet som finns under den vackra ytan i dalen. Han är varken beredd på att möta terapeuter och forskare eller andra ”besökare”. Vem kan han lita på? Vem talar sanning? Vem är god och vem är ond?

Att slutet är brutalt och att resan dit kantas av både fysiskt och psykiskt våld är ganska förutsägbart. Men vem som är vem är svårare att förutspå.

Betyg
Himmelsdalen är en ofantligt fantasifull berättelse. Det är lite thriller möter familjedrama. Kryddat med en dos sci-fi. Toppat med en skopa romans. Ja jag blev faktisk aldrig riktigt klok på den. Å ena sidan kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Å andra sidan tyckte jag att den var skum och lite seg. Så slutsatsen borde bli att storyn var fängslande men författarskapet lite halvdant utfört.

Det får bli en lagom 3:a av 5 möjliga pinglor.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Mia skriver:

  Det lät onekligen som en annorlunda story!

 2. Karin H skriver:

  Jag gillar Marie Hermansson, alltid obehagliga stämningar i hennes böcker.

 3. Hedvig N skriver:

  Oj, den lät speciell!

 4. Pia skriver:

  Läste Musselstranden för många år sedan och den gillade jag mycket mer.

  Lite märkligt att just som jag avslutat boken tycks massor på Tv (Vetenskapens värld och nyhetssändningar senaste dagarna) handla om psykopater… Huha!

 5. Katarina skriver:

  Låter väldigt spännande tycker jag. Gillade också musselstranden:-)

 6. Hedvig Nilsson skriver:

  Musselstranden var verkligen bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.