En kokbok som väcker lust utan glassiga bilder

Tio lektioner i matlagning” av Lotta Lundgren är en annorlunda kokbok. Jag älskar att bläddra i kokböcker med fina bilder som får det att vattnas i munnen. Det här är inte en sådan bok. Här handlar det istället om lite nörderi i matlagningskonst – för den som vill lära sig mer om gastronomi som passion, och vad det är som gör att det smakar bra. Lotta Lundgrens bok anstränger sig att vara tvärt emot vällayoutad kokbok med snygga bilder och fin formgivning. Boken liknar mer ett kompendium på universitetet med fotostatkopior och text i typsnitten American Typewriter och Courier. Det är uppfriskande som omväxling!

Jag älskar att laga mat och jag gillar den här boken därför att jag får lära mig nya saker och får en helt del tips jag inte hört förut. Recepten är enkla och goda.  De tio lektionerna är indelade i olika kapitel; känslor, verktyg, smak, kött, efteråt. kost, barn, kön, pengar och instinkt. I kapitlet om verktyg finns bra tips på olika knivar, stekpanna och grytor och smakavsnitttet ger insikt i grundsmakerna salt, sött , surt, beskt och umami.  Att lära sig balans mellan olika smaker  och testa sig fram bland nyanser och känslor – det är då man närmar sig kärnan av matlagningens passion. Kapitlet om kött och hur man hanterar det och tillagar det för att få bästa möjlig smak är också väldigt intressant.

Lotta Lungren ger personliga reflektioner och funderingar kring matlagning som är både roliga,  initierade och skapar igenkänning. Tipsen är handfasta och sätter fingret på mycket som jag själv länge har irriterat mig på. Till exempel ovanan att sätta klistermärken på frukt som jag verkligen avskyr. Så här skriver Lotta:

“Köp inte frukt och grönsaker som kedjan stämplat fast ett klistermärke med den egna företagslogotypen på. Exakt varför man vill stoltsera med sitt namn på det sämsta som den egna frukt- eller grönsaksdisken erbjuder är och förblir en gåta och jag ser ingen riktig anledning att uppmuntra det”.

Jag ställer helhjärtat upp på detta – bland annat eftersom jag är trött på att barnen sätter klistermärkena på alla möjliga ställen som i soffan, på bordet, i skålar och på fönsterbrädor…

Tio lektioner i matlagning får fyra av fem pinglor.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia skriver:

    Åhh det här låter som en riktig guldgruva för hard core matnördar. Ljuvligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.