Yttrandefrihetens pris – Börge om Politkovskaja

Yttrandefrihetens pris – det kan vara en blomsterkvast och applåder. Det kan också vara fyra kulor i huvudet.  Beroende på vilket land man bor och verkar i som journalist.

Just nu pågår  Bokmässan på Värmlands museum. Jag var där idag för att dela ut ett pris som jag suttit i juryn för: Magganpriset, ett värmländskt yttrandefrihetspris som i år fyller 10 år. Priset har tidigare gått till bland andra miljökämpen Björn Gillberg och Inga-Britt Ahlenius. I år valde vi i juryn att för första gången dela ut priset till en journalist, och författare: Börge Nilsson från Arvika.

Jag kan varmt rekommendera hans senaste bok “Ensam – alldeles ensam, 98 minuter med Anna Politkovskaja” (Carlsson förlag). Det har nu gått sex år sedan den ryska, Putinkritiska  journalisten Anna Politkovskaja skjöts ihjäl på nära håll i sin egen trappuppgång – utan att hennes mördare har ställts inför rätta. Hon är inte den enda journalisten i Ryssland som råkat illa ut bara för att hon gjorde sitt jobb, och senast i somras visade de stränga domarna mot punkgruppen Pussy Riot att yttrandefriheten i Ryssland inte är värd många rubel.

I boken publicerar Börge Nilsson sina intervjuer från de möten han hade med sin kollega Anna Poltikovskaja två år före hennes död. Hon hade då redan hotats till livet många gånger, gripits av polisen och till och med förgiftats ombord på ett flygplan. Men hon fortsatte ändå kompromisslöst att granska och skriva.

När jag intervjuade Börge Nilsson i Radio Värmland för en tid sedan undrade jag varför han inte gett ut intervjun i bokform tidigare. Svaret blev att han helt enkelt trodde att att många andra skulle hinna före, men tydligen har inga böcker getts ut om denna heroiska kvinna. Ensam. alldeles ensam. 98 minuter med Anna Poltikovskaja är därför ett viktigt historiskt dokument! Inte helt oväntat tillägnade Börge Nilsson sitt pris idag till Anna Poltikovskaja och alla andra journalister som riskerar sina liv för att ta reda på och berätta sanningen.

På söndag kl 13 berättar Börge själv om boken på Bokmässan i Karlstad.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karin H skriver:

    Intressant. Och viktigt. Den vill jag läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.