And the Oscar goes to…

På söndag smäller det. Då koras 2012 års bästa filmer. Alltså dags att börja tippa vinnarna. Jag har nedanstående favoriter av alla nominerade. Vilka har du?

Årets film
Hur mycket jag än älskade Lincoln måste jag ändå välja Zero Dark Thirty. En näst intill dokumentär känsla infinner sig i Kathryn Bigelows film om USA:s jakt på Usam Bin Laden. Det som kan ligga filmen i fatet är all press runt omkring. Men som filmatiserad berättelse är den genial.

 

Årets kvinnliga huvudroll och biroll
Med risk för att vara lite insnöad måste jag även här framhålla Zero Dark Thirty. Jessica Chastain som har huvudrollen är lysande och trovärdig. Det är befriande med en hjältinna som varken har kärleks- eller mensbesvär som huvudtema i sina repliker.

Årets biroll måste gå till Anne Hathaway i sin roll som fattig fabriksarbetare/sköka/döende och sjungande moder i Les Miserables. Herre gud hon sjöng ju live, hostade nästan ihjäl sig och klippte till och med av sig håret…  (Kolla verkligen klippet det är skitskoj!)

 

Årets manliga huvudroll och biroll
Med en fotografiskt bildlikhet och en vansinnigt bra rollprestation måste det bli Daniel Day-Lewis i Lincoln. Makalöst och samtidigt lågmält. Mästerligt. (Vad Bradley Cooper i Silver Linings Playbook gör bland de nominerade vet jag inte ens, däremot  gör Denzel Washington en sjujädrans insats som gravt alkoholiserad pilot i Flight. Men ingen av herrarna är som sagt i närheten av Day-Lewis historiska tolkning av en godsinnad republikansk (!) president.)


Den manliga birollens vinnare måste bli Silver Linings Playbook. Ja det är faktiskt han som är behållningen i filmen som den neurotiske fadern med starkt begränsat känsloregister. Nu låter det som om jag inte gillade filmen alls men det gjorde jag. Verkligen! Den bjöd på en helt ny mer djuplodande vinkel på den romantiska drama-/komedikategorin. Och huvudpersonerna var bra men står sig inte riktigt i den hårda konkurrensen.

 

Resten
Jag tror att jag stannar där i mina Oscarsprofetior. Det är ju liksom de här kategorierna som är mest spännande. Men jag vill ändå passa på att rekommendera några andra rullar som jag tycker att det är värt att se om man inte redan gjort det:

Argo av och med Ben Affleck är ett både välskrivet och välspelat politiskt drama. Mycket sevärd! Men det är som sagt svårt att häva sig i årets konkurrens.

Life of Pie var fascinerande som tekniskt filmhantverk men berättelsen gör mig mer irriterad än harmonisk. Köper inte budskapet – alls! – vilket även var anledningen till att jag inte ens kunde läsa ut boken. Jag vet att det är en mycket rosad och livsomvälvande bok för många människor världen över men inte för mig. Tur att vi alla är olika.

 

Moonrise Kingdom är en underbar liten film. Är helt chockad över att jag inte ens hittar den bland de nominerade i någon klass överhuvudtaget. Skandal! Den kunde lätt har platsat i såväl årets film och manus som kostymer och rollprestationer. Se den! Lova!

Django Unchained har jag faktiskt inte hunnit se och kan därför inte uttala mig om den men jag är säker på att det är en film som inte lämnar någon oberörd på ett eller anat sätt. Skyfall har jag sett och för att vara en Bond (som jag gillar skarpt) är det ett mästerverk. Men i det stora filmutbudet under 2012 har den enligt mig ingen plast bland de nominerade. The Master är jag väldigt nyfiken på men kommer inte att hinna se innan söndag. Tycker alltid att Philip Seymour Hoffman är ruskigt bra och blir lite förvånad, trots att jag inte ens sett filmen, att han inte är nominerad i någon klass. Nåväl, har också förstått att det finns ett svensk bidrag bland alla nominerade: Searching for Suger Man. Känner inte till den men så klart hejar jag på den ändå. Heja heja!

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Mia skriver:

  Jag har tyvärr haft ett dåligt filmår och har massor med filmer på min “måste-se-lista” men In search of Sugarman har jag sett och den är fantastisk! Tänk va’ kul om en svensk kunde vinna!

 2. Pia W skriver:

  Inser nu att Philip Seymour Hoffman är nominerad i manlig biroll. Och att jag helt missat filmen Beasts of the Southern Wild. Två bra grejer att se fram emot!

 3. Pia W skriver:

  Och SVERIGE vann!!!!! Heja heja! Nu måste jag ju se till att kunna se den också. 😀 En tredje bra grej alltså!Och vet ni att det finns mer svenskt att vara stolt över; Fares Fares insats i Zero Dark Thirty.

 4. Karin H skriver:

  Känner mig helt borta i artikeln! Har helt missat nästan alla filmer som vanligt (utom Pi, som jag gillade). Jag brukar ligga ett par år efter filmindustrin, så detta är inget ovanligt.

 5. Hedvig N skriver:

  Oj vad mycket film du har hunnit se på din sida Atlanten, imponerande! Jag har bara sett berättelsen om Pi (och älskade den). Zero dark thirty är intessant, jag såg faktiskt Fares Fares i en trailer. Men jag tycker det mest upprörande med hela den där ” Fånga Bin Laden”-storyn är inte tortyren som debatten handlat om, utan det faktum att CIA maskerade aktionen som en vaccinationskampanj. Det har fått till följd att pakistanska barn idag inte vaccineras mot polio, eftersom talibanerna har förbjudit det och har skjutit ihjäl flera hjälparbetare som hämnd. Togs det upp i filmen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.