Saknar bokreans forna glansdagar

Ja, bokrean har sannerligen mist sin dragningskraft och det känns lite sorgligt ändå. Minns tiden då man satt och spanade igenom reakatalogerna i god tid inför reastarten, och prickade för vad man skulle ha, innan man stegade iväg TIDIGT på morgonen och köade för att försäkra sig om att få tag på godbitarna. Utöver listan man hade med sig och bockade av gjorde man alltid några extra spontaninköp och gick sedan hem med tunga kassar i båda händerna. Väl hemma satte man sig nöjd i soffan och bläddrade igenom fynden med en skön känsla i hela kroppen.

I år hade jag ingen koll på vad som skulle finnas med på rean. När jag väl tog mig till bokhandeln var det glest med bokköpare och ännu glesare med “bokpallar”. Det fanns egentligen inget som lockade och de få spontanköp jag gjorde var några böcker till barnen. Ja, det är sannerligen nya tider och jag saknar så den där bokreakänslan som alltid infann sig i februari. Det närmaste man kan komma den känslan idag är kanske när man hämtar ut ett bokpaket från AdLibris och skyndar sig hem för att packa upp.

Ett sådant paket kom häromdagen med bland annat fler böcker i serien “Dagbok för alla mina fans” till sonen och så pocketversionen av “Agaat” av den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk som jag länge sett fram emot att läsa. Som sagt;  det blev inga bokreafynd för mig i år tyvärr. Men jag var kanske inte tillräckligt laddad helt enkelt.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Pia skriver:

  Förstår precis vad du menar Mia. Jag kommer ihåg nätter jag och kompisar hängde på barer på kvällarna för att vara först i kön när bokhandeln öppnade klockan 00.00. Stelfrusna och förväntansfulla äntrade vi affären och roffade åt oss alla fina bokomslag vi kunde komma över. Allt från fotoböcker till romaner fick följa med hem. Och alla var riktiga böcker! Inga billigt upptryckta “fulböcker” som bara togs fram till rean. Ja det var tider det… Tror inte att det var något fel på din laddning. Det är magin som helt enkelt försvunnit. Sorgligt.

 2. Anna skriver:

  Jag håller fullständigt med!! I år var jag inte ens ute och kollade runt i bokhandlarna.. Visst är det sorgligt!!

 3. Karin H skriver:

  Känner igen! Jag satt med bokkatalogerna i veckor innan, jämförde priser och funderade. Men nu. Visserligen var jag bortrest förra veckan när den drog igång, men jag har inte haft koll på utbudet. Idag köpte jag ett par böcker i min lokala mataffär, där de hade en reahörna. En kokbok och nåt annat , inget märkvärdigt. Det känns inte kul.

  Och du Mia! Visst har vi pratat om att läsa Agaat som pinglebok, så försök att hålla dig!

 4. Hedvig N skriver:

  Själv köpte jag bara barnböcker i år. Har redan så dåligt samvete för alla böcker som ligger hemma olästa och väntar på MIG. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.