Efterlängtad uppföljare

I nån månads tid har jag spanat efter den, och häromveckan stod den plötsligt där i pockethyllan; Viskleken av Arne Dahl (Månpocket) . Och under några intensiva läskvällar fick ingenting komma emellan oss. Arne Dahl (eller Jan Arnald som han egentligen heter) har ju tidigare skrivit tio böcker om A-gruppen (varav flera nyligen filmatiserats), och denna elfte bok är egentligen ingen riktig uppföljare utan mer en omstart. Några av karaktärerna är kvar, många nya har tillkommit och historien har flyttat ut i Europa.

Inom Europol har man startat en hemlig operativ enhet; Opcop, och det är där flera personer från den gamla A-gruppen har hamnat. Ett brutalt mord i England leder spåren vidare mot italiensk maffia, ekonomisk brottslighet och giftdumpning i haven.  Mer än så vill jag nog inte säga om handlingen, men det är otäckt och trovärdigt.

Jag är så otroligt förtjust i Arne Dahls böcker, och tyckte att det var riktigt sorgligt när A-gruppsserien tog slut. Det är något med karaktärerna som fastnar. Det känns som om man känner dem personligen. För mig är det ett tecken på ett imponerande författarskap när man lyckas skapa karaktärer som blir så levande.  Och språket är härligt, oväntat och överraskande. Och bakom själva deckarhistorien ligger ett starkt samhällsengagemang som också berör mig, alltid med full koll på samtiden.

Det är inte bara jag som gillar Arne Dahl. Svenska deckarakademin utsåg Viskleken till bästa svenska kriminalroman 2011.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Anna skriver:

  Det är verkligen underbart när karaktärerna håller bok efter bok och inte suddas ut eller blir klichéer. Har inte läst Arne Dahl men nu känner jag att A-gruppen borde få en chans!

 2. Katarina skriver:

  Jag har också köpt denna nyutkomna pocket. Längtar…

 1. 2012-04-08

  […] Arne Dahl – ”Viskleken” – Paul Hjelm leder nu hemlig operativ enhet inom Europol. Karin har tidigare skrivit om den här.  […]

 2. 2014-04-23

  […] att lyssna. I maj kommer den sista delen av Opcop-serien ut (jag har skrivit om den första delen här) och jag är säkert inte ensam om att redan nu känna saknad efter […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.