“Syster Varg” räddade bilresan till fjällen

Jag är ingen storkonsument av ljudböcker, men när det är dags för en längre bilresa med familjen så har vi som tradition att låna med några ljudböcker. Slumpen avgör vad som finns inne för tillfället på stadsbiblioteket – ett ställe jag besöker alltför sällan. Denna gång fick vi bl.a. med oss Syster Varg uppläst av författaren själv, Anette Skålberg, och utgiven på Sagolikt Bokförlag.

Det visade sig vara en fullträff! Hela familjen, såväl vuxna som barn, fängslades omedelbart av denna underbara berättelse. En fantastisk öppning på sagan grep tag i oss direkt. Sandras 10-årskalas avbryts av ett telefonsamtal som får mamma och pappa att bli alldeles konstiga. Det visar sig att polisen har hittat Sandras sedan flera år tillbaka försvunna tvillingsyster. All uppdämd sorg väller fram i familjen, men när hennes syster Thea så anländer till familjen visar hon upp ett underligt beteende. Thea har vuxit upp hos en vargflock och är nu mer varg än människa. Hon är rädd för sin familj och det kommer att krävas stort tålamod och kärlek att återvinna hennes förtroende. Sandra själv känner sig väldigt kluven till sin återvunna tvillingsyster som plötsligt ställer allt på ända i familjen och dessutom ockuperar Sandras rum. Hon bits och rivs och Sandra vill inte alls ha henne där. Hon beslutar sig därför för att återlämna henne till vargarna i skogen. Men vad hon inte tänker på är att vargjakten är i full gång…

Ja, ni hör att det är en fantasifull saga med många bottnar. Teman som syskonkärlek, familjerelationer, vänskap, utanförskap och anpassning är centrala och det finns mycket i berättelsen som stannar kvar hos oss långt efteråt. Det finns mycket psykologi i berättelsen där barnens morbror visar sig vara en kristerapeut specialiserad på traumatiserade barn och han vägleder familjen i hur de ska försöka hitta tillbaka till Thea, eller Syster Varg som Sandra kallar henne. Såsmåningom hittar Sandra tillbaka till den samhörighet hon känt som barn med sin tvillingsyster men då visar det sig kanske vara försent.

Vargflocken i skogen, Syster Vargs andra familj, hotas av den pågående vargjakten och under lyssnandets gång går våra tankar till den aktuella debatten om vargjakten. Lustigt nog när jag surfar in på förlagets hemsida pågår i dagarna en kampanj där varje sålt exemplar av Syster Varg genererar ett bidrag till Vargfonden, en i mina ögon mycket hedervärd sak att stödja. Visst vill vi väl ha kvar våra vargar!

Läs eller lyssna till denna gripande saga! Jag lovar att varken vuxen eller barn kommer att bli besviken! En bilresa utan tjafs i baksätet är inte heller att förakta 🙂

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Anna skriver:

  Låter som det blev en lyckad resa! Vilket sammanträffande med pågående vargjakt. Denna bok ska jag definitivt låna hem från bibblan.

 2. Hedvig skriver:

  Tack för tipset! Den här boken har vi faktiskt hemma i bokhyllan. Nu ska vi definitivt läsa den. Anette Skålberg och Sagolikt bokförlag gör många bra böcker: bla Kalle i klänning, och Kalle som Lucia (som jag skänkte till Färjestadsskolan som högläsning för barnen…hihi man får försöka påverka genustänket hos de små så mycket man kan)

 3. Bilresa skriver:

  En ljudbok är det bästa sättet att få lugn och ro under bilresan! Tack för tipset!

 4. Hedvig N skriver:

  Goda nyheter till familjen OD kommer här! Nästa resa till fjällen kan bli räddad av uppföljaren till Syster Varg som kommer i november. Pratade med författaren Anette Skålberg idag, som sa det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.