Kanske skulle man läsa Zlatans bok?

Zlatan förnekar sig aldrig när det gäller att ge rubriker. I dagarna har han ju varit på tapeten efter att ha delat ut en örfil på plan, en örfil som nu sägs kosta Milans ligatitel enligt Aftonbladet. Annars är det väl mest hans bok, Jag är Zlatan (Bonniers Förlag), skriven tillsammans med David Lagerkrantz, som på senaste tiden varit i fokus. Vi pinglor har väl varit ganska dåliga på att läsa biografier, och framförallt tyckt att det varit svårt att hitta bra biografier (se Hedvig B’s inlägg), men nu tror jag nästan att vi har en som skulle vara intressant.

Aldrig trodde jag väl att jag skulle överväga att läsa en biografi från sportens värld och än mindre om bok om fotboll. Fast det här verkar vara en berättelse om så mycket mer. En facebookvän beskrev den som “en av årets viktigaste böcker när det gäller klass, etnicitet och skola” och maken, som fick boken i julklapp, har engagerat refererat delar ur boken, vilket fått mig att börja bli nyfiken på denne Zlatan. Enligt makenväcker boken många frågor och ger oss intressanta inblickar i en annorlunda och utsatt uppväxt, men också naturligtvis en inblick i den galna fotbollskarusellen som bjuder på hisnande summor pengar.

Maken säger sig ändock vara väldigt kluven till boken. Å ena sidan är det här ju en pojkdröm som lockar och tjusar många. Det är ju också en berättelse om att ta revansch och att ständigt slå uppåt. Den klassresan som Zlatan gjort är fascinerande på många vis. Men en fråga som maken också tycker är relevant är när man egentligen ska skriva sina memoarer. När är man egentligen mogen att se tillbaka på sitt liv och kunna reflektera över det man åstadkommit? Zlatans röst hörs väldigt tydligt genom texten och, enligt min make, så är det fortfarande en ganska omogen röst som ännu inte verkar ha funnit ro.

Jag blir faktiskt lite nyfiken på denna biografi och överväger alltså om man kanske skulle läsa Zlatans bok ändå. Vad säger ni andra pinglor? Den tillhör kanske inte vår vanliga repertoar, men det är väl aldrig fel att vidga vyerna lite?

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Pia skriver:

  Jaaaaaa heja Mia och fram för vidds vida vyer! Jag tycker vi kör på det. 🙂

 2. Karin H skriver:

  En bra idé tycker jag. Jag är också väldigt nyfiken på den.

 3. Anna skriver:

  Ojojoj, här händer det grejer!! Memoarer läser vi inte allför ofta så varför inte Zlatans?!

 4. Annelie skriver:

  Läste ni den?
  Nyfiken på vad ni tyckte.
  Jag vill föreslå den i vår bokcirkel. Kanske inte lätt att få igenom. Men är det värt det?
  Har inte läst den själv ännu

 5. Mia skriver:

  Nej, den har inte blivit “vald” än till gemensam läsning men kanske som bonusbok till sommaren. Jag tror att det kan finnas en del att prata om ändå 🙂

 6. Annelie skriver:

  Ok 🙂
  Min tur att välja bok nästa gång.
  Någon ni kan tippsa om?

 7. Annelie skriver:

  Som finns i pocket…

 8. Mia skriver:

  Kolla, Annelie, under fliken “Pinglade böcker”! Där finns allt vi läst gemensamt och allt är garanterat pocket 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.