Walt the wonder boy

“Jag var tolv år när jag gick på vattnet för första gången”. En bok med en sådan upptakt kan inte bli annat än fantastisk, speciellt om den är författad av Paul Auster.

Mr Vertigo handlar om den föräldralöse pojken Walt som bor hos sin nedrigt stygge farbror Slim i St Louis, tills den dag Master Yehudi dyker upp och ”tar över” honom.

Master Yehudi ser något speciellt i den spenslige lille Walt och smider storartade planer för hans framtid. Walt flyttar hem, inte bara till mästaren, utan även till den godhjärtade kvinnan och hennes intelligente son som redan delar hans hem.

Yehudis älskarinna, Mrs W finns också med i bilden och blir Walts första både modersgestalt och kärlek.

Boken kickar alltså igång i bästa Dickens-anda med föräldralösa barn i misär och hela baletten. Och det känns spännande och mycket annorlunda från allt annat jag läst av denne favoritförfattare.

I Karatekid-stil får den unge Walt gå igenom diverse utmaningar utan att riktigt förstå till vilken nytta. Det faktum att han ska få hugga av Yahudis hand om han inte lär sig flyga innan sin 13-årsdag gör att han fortsätter trots viss tveksamhet. Men en dag är det dags att se om vingarna håller. Och visst kan grabben flyga. Ja liksom majestätiskt sväva fram ovan jord.

Det är egentligen här Austers riktiga berättelsen börjar. En berättelse om tillit och ensamhet. Om obeskrivlig framgång och flärd men även om att missta allt – men återerövra det om och om igen. Det handlar om ren ondska, hämnd men också om oförställd godhet. Det handlar om djup och innerlig kärlek. Om att hitta hem och finna ro.

Berättelsen utspelar sig på 20-och 30-talet och berättelsen är också en resa genom dåtidens USA, med inslag av Ku klux klan, Chicagomaffian, depressionen, klassfrågor och baseboll.

Betyg
Jag är mycket medveten om att min objektivitet när det gäller att bedöma Paul Austers verk inte är speciellt hög, men Mr Vertigo är verkligen en fantastisk berättelse.

Den är mycket olik alla andra romaner och noveller jag läst av honom och visar därmed vilken ofantligt begåvad författare han är. Så jag skulle inte rekommendera Mr Vertigo för en som inte läst Auster tidigare, men för oss (och jag vet att vi är många) riktiga fans är det en ytterligare dimension av fantastisk berättarkonst som erbjuds. Betyget blir otvivelaktigt 5 av fem pinglor.

Mumma för hard core Auster-fans
I DN i förra veckan kunde läsa om Austers nästa självbiografiska bok som heter Winter journal och kommer i augusti september. Äntligen kan alla vi nyfikna fans få en djupare bild av vår husgud, då den sägs att han ”modigt klär av sitt jag inför läsarna”. Wow kan knappt bärga mig!

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Hedvig N skriver:

  Tror jag måste ge Paul Auster en ny chans efter detta!

 2. Katarina L skriver:

  Det här var en av de mest fängslande recensioner som läst. Jag vill läsa den här boken genast! Finns den på svenska eller har du läst den på ursprungsspråket?…Jo, det har du förstås vår globetrotterpingla:-)

 3. Pia skriver:

  Alla Austers små underverk ges ut på svenska. Denna samma år som originalet gavs ut (1994). Jaaaa läs Auster, ge honom en ny chans tjejer. Invisible och Brooklyn Follies är andra berättelser jag skulle rekommendera för att få en fin inledning på era återupptagna förhållanden med honom.

 4. Anna skriver:

  Jag ser verkligen fram emot att läsa fler Auster böcker. Kanske går att fynda på bokrean nu!! 🙂

 1. 2013-10-17

  […] är väl ingen hemlighet numera, det har jag ju med all sköns tydlighet givit uttryck för här på bloggen flera gånger. Så självklart ger jag boken 5 genialiskt underhållande, beundrande och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.