Håll kvar semesterlugnet

Jag skäms lite över att erkänna att jag ibland köper terapeutisk “hjälp till självhjälpslitteratur”. Det känns ju lite övermaga att överhuvud taget ägna sin tid åt sådant när det finns människor som mår riktigt dåligt. Ofta ger mig de här böckerna ingenting.  I alla fall de amerikanska f örfattarna på det här området har en sådan klämkäck attityd att man blir lite lätt illamående. De är också väldigt fixerade vid att vi ska vara lyckade inte bara lyckliga.  I sommar har jag läst boken Lycka nu av Titti Holmer (ja, jag vet… bara titeln kan få vem som helst att känna sig kräkfärdig). Men jag tyckte faktiskt att boken var en av de bättre i den här genren.

Författaren är psykolog och ger läsaren praktiska och handfasta tips i “mindfullness”. Ja, detta modeord kanske känns lite utslitet, men det är kanske ingen slump att medveten närvaro är vad vi söker just nu när “mulitasking” annars är det som är coolast och mest eftertraktansvärt. 

Det är en vecka kvar av semestern och snart är karusellen igång igen. Vi ska prestera både på jobbet, fritiden och i hemmet – hålla flera saker i huvudet samtidigt. Det plingar till i mejlen, vi måste kolla av twitter och nyheterna på ekot och se till att barnen och de på jobbet mår bra. Då kan det faktiskt vara ganska nyttigt att träna sig i att vara närvarande i nuet. Fundera över vad man tänker och känner och bli mer medveten om de signaler som kroppen sänder ut.

Titti Holmers bok  är inte klämkäck utan väldigt saklig, med flera fallbeskrivngingar från hennes jobb som psykolog. Många kan säkert känna igen sig i någon av hennes klienter och de kognitiva terapeutiska metoderna hon lär ut är lätta att ta till sig.

Nu provar jag att äta frukost på altanen och känna hur solen värmer kinderna, tugga långsamt och känna smaken av russin och blåbär i yoghurten. Njuta av nuet och känna efter vad min kropp och själ behöver…Vi får se hur länge det varar.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anna skriver:

    Inget att skämmas över! Vi vill ju alla må bra och att leva i nuet kräver lite arbete ibland!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.