Bättre människa av att läsa skönlitteratur?

Jag är personligen övertygad om att läsning av skönlitteratur berikar dig som människa. Skönlitteraturen lär oss om livet, ställer frågor om livet och utmanar oss i livet. I skönlitteraturen möter vi alla typer av världar, människor och livsöden. Vissa kan vi spegla oss i och identifiera oss med, medan andra kanske väcker förundran och oförståelse hos oss – lite “vi” och “dom”. Men om vi inte kan identifiera oss med den värld vi läser om så kan vi kanske i alla fall lära oss något om “dom”. Och detta oavsett om det handlar om “fiktion” eller berättelser “based on a true story”.

Skönlitteraturen vidgar vår egen värld och ger oss perspektiv på vår egen tillvaro. Detta är något jag alltid hävdat i diskussioner med mina elever. Det svåra har bara  varit att ” bevisa” denna tes. Så därför är det nu lite kul att forskare, enligt en artikel i DN,  i en undersökning menar att läsning av skönlitteratur kan göra oss  mer empatiska. Den aktuella undersökningen handlar om ungdomar som läst Harry Potter och Twilight.  Är det inte underbart!?

Sedan tror jag inte att man alltid per automatik blir en bättre människa av att läsa böcker. Det finns ju många olika slags böcker och vi har ju bevis från historien på att även mycket belästa människor inte alltid varit så empatiska. Något som jag däremot tror är mycket viktigt, och kanske lite underskattat, är därför samtalet om böcker. Det är viktigt att spegla sin egen läsupplevelse i någon annans läsupplevelse. I samtalet blir vi också medvetna om de många olika tolkningsmöjligheter och perspektiv man kan lägga på tillvaron. Vi övar vårt kritiska förhållningssätt till världen och vår omgivning, något som många gånger är en nödvändighet i dessa dagar av mediabrus.

Så kanske ska man inte bara hävda att läsning av skönlitteratur berikar oss som människor utan snarare att det är samtalet om läsupplevelsen från skönlitteratur som kan göra oss till “större” och förhoppningsvis mer empatiska människor.

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Katarina L skriver:

  Skönt att höra eftersom mina barn är uppvuxna med Harry Potter – tror faktiskt att de klassiska sagorna med kampen mellan ont och gott både lär oss om livet, moral, våra egna känslor och gör oss mer empatiska.

 2. frossaibocker skriver:

  Kanske blir man inte nödvändigtvis en bättre människa rent moraliskt sett av att läsa romaner, men jag tror verkligen att det gynnar fantasin och vidgar tolkningen av världen, vilket i sin tur bidrar till ökad empati. Påståendet att romaner skulle vara meningslösa eftersom de inte är påhittade, till skillnad mot verkliga/sanna, är olustigt, men tack och lov hör iaf inte jag det så ofta…

 3. Karin H skriver:

  Bra inlägg Mia! Du är klok som en bok! Att läsa är aldrig slöseri med tid, oavsett vad man läser. Det kan ge så mycket oväntat.

 4. Hedvig skriver:

  Mycket klokt och tänkvärt inlägg Mia! Håller med dig helt.

 5. Anna skriver:

  Så sant! Spännande med forskning på detta ämne.

 6. Kia skriver:

  Håller med absolut, läsningen ger oss otroligt mycket. Att sitta i fikarummet på jobbet och upptäcka att man läser samma bok som en kollega och då få jämföra åsikter och läsupplevelser istället för vem som borde tömma diskmaskinen gör mig jätteglad! 🙂 Och tänk vad mycket empati och förstålse våra “pingel-träffar” måste generera!

 1. 2012-01-15

  […] diskuterar med, argumenterar emot. De finns verkligen, på riktigt.” Så är det! Dessutom lär vi oss ofta något på vägen om livet och om hur det är att vara människa. Kategori(er): Allmänt, […]

 2. 2012-02-16

  […] av att läsa? Går den att mäta? Vi har tidigare haft en diskussion om nyttan av att läsa böcker och om skönlitteraturen kanske gör oss till ”bättre” […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.