Häxorna – rolig rysare för både barn och vuxna!

Jag är så glad över att ha upptäckt Roald Dahls barn- och ungdomsböcker (sent om sider). Jag och yngsta dottern har precis sträckläst Häxorna tillsammans. Och vi bara älskade den!  Det är något med tilltalet i Roalds böcker som verkligen fångar barn (och vuxna).

Ta inledningen till Häxorna till exempel. Kapitlet “Ett meddelande om häxor”  börjar så här: I sagorna är häxor alltid klädda i fåniga svarta hattar och svarta slängkappor och så far de omkring på kvastskaft. Men det här är inte någon saga. Det här är en historia om RIKTIGA HÄXOR.

Man måste ju läsa vidare…

Enligt  Dahl går riktiga häxor runt som vilka kvinnor som helst. De har vanliga kläder, vanliga jobb och bor i vanliga hus. Men en riktig häxa hatar barn över allt annat och ägnar all sin tid åt att fundera ut hur hon ska utrota dem… Hennes högsta önskan är att se barnen försvinna ett efter ett…

Hur känner man igen en riktig häxa då? Ja, man kan inte vara riktigt säker, men det finns ett antal tecken: hon bär handskar eftersom hon har klor istället för naglar, hon bär peruk (eftersom alla häxor är skalliga) och peruken kliar vilket gör att en häxa ofta kliar sig i huvudet.  Hon har också ovanligt stora näsborrar ( för att kunna lukta sig till barn på långt håll).

Boken Häxorna handlar om en snart åttaårig pojke och hans mormor som utkämpar en kamp mot häxorna i England. Den onda Överhäxan har utformat en djävulsk plan som går ut på att förvandla alla barn till möss som sedan ska fångas och dödas i fällor.

Det är spännande och lagom otäckt och roligt på samma gång. På så vis påminner Dahls böcker lite om Astrid Lindgrens. Hon hade ju också den där förmågan att skriva berättelser som fungerar lika bra för både barn och vuxna. Lite av hemligheten är nog att inte väja för det som är otäckt utan skriva om det rakt på sak men på ett barns nivå utan för mycket våld och detaljer.


Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Linnea skriver:

  Jag har inget barn att läsa med/för, men jag kan faktiskt också tänka mig att läsa den här boken! Jag läste Kalle och chokladfabriken för några år sedan och tyckte mycket om den. Den var rolig och allvarlig på samma gång och med spännande och fantasifulla miljöer. Ni har väl läst den?

 2. Hedvig B skriver:

  Hej Linnea!Jag har faktiskt inte läst Kalle och chokladfabriken, bara sett filmen. Men den är ju jättehäftig! Däremot har jag läst SVJ, stora vänliga jätten och tyckte mycket om den (Skrev om den tidigare i vår här på bloggen http://www.pocketpinglorna.se/tyckt-om-bocker/2011-02/stora-vanliga-jatten-en-riktig-charmknutte/#comments)
  Jag var även inne och kikade lite på Roald Dahls hemsida och inser att han har ju skrivit massor, inte bara barn- och ungdomsböcker utan även vuxenböcker. Är lite nyfiken på dem. Har du läst någon av dem?

 3. Hedvig N skriver:

  Visst är den bra! Men glöm inte credda den som creddas ska, Hedvig. Det var JAG som tipsade dig om Roald Dahl (när du frågade efter bra böcker för 9-åringar här på bloggen…)

 4. caro skriver:

  Den är helt fantastisk, älskar Häxorna! Åh, nu blev jag sugen på att läsa om den:) Men finns den på pocket?

 5. Hedvig B skriver:

  Hedvig: absolut, äras den som äras bör! Har inte glömt ditt tips. Tack!! 😉 Har även fått det från andra håll på sistone. Själva boken fick Lina av svärmor. Tyvärr är den inte i pocket caro. (Så där tummar jag lite på vår pocketprincip, men den gäller främst de böcker vi väljer ut tillsammans och sedan “pinglar” i Pocketpinglorna:-)

 6. Hedvig skriver:

  Nu läser vi också Häxorna här hemma! Blev så sugen. Men Naemi har blivit lite orolig: “Mamma, hur vet jag att du inte är en häxa?” sa hon och tittade forskande på mig häromdan… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.