Nu ska alla böcker ha en filmatiserad trailer

Jag har ägnat mig åt lite trendspaning (med risk för att ni andra nu tycker – vadå “ny” trend….har du inte upptäckt detta fenomen förrän nu)? Det handlar om filmtrailrar –  för böcker, som nu dyker upp allt oftare på författarnas och förlagens hemsidor – och förstås på Youtube. Det nya är inte trailern i sig – för även tidigare har vi sett filmer som marknadsför nya böcker. Ofta då den traditionella reklamvinjetten med boken eller författaren i bild och med den klassiska speakerrösten “nu finns den i butikerna…”

Den nya “trenden” är filmatiserade boktrailrar, med skådespelare, musik och en dramaturgi hämtad ur bokens baksidetext. Trots att boken är just en bok och inte har blivit filmatiserad anser förlagen tydligen att film är ett bra sätt att marknadsföra det skrivna ordet. Har personligen lite svårt för den här typen av boktrailrar – skulle hellre se en filmatiserad reklamvinjett där författaren pratar om boken. Jag blir inte ett dugg mer sugen på att läsa en bok för att jag ser en trailer utformad som om boken vore en film. Är jag gammalmodig som inte fattar vitsen?

Exempel på boktrailrar:

Hestenes klan
Cirkeln
Kråkflickan
Havfruen

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Karin H skriver:

  Den här trenden (?) har jag helt missat. Får hålla lite utkik efter den.

 2. Hedvig N skriver:

  Det var en ny trend för mig också!

 3. Pia skriver:

  Mig med och jag är inte säker på att den funkar på mig… Får nog vänja mig.

 4. Elina Hauge skriver:

  Jeg liker boktrailere og jeg liker at de litterære universene også gjør seg synlige på sosiale medier og gjennom kanaler som YouTube! Det er en måte bøker kan åpne seg for verden på, men det er forskjell på boktrailere. Når det gjelder Hestenes klan synes jeg nok denne bokfilmen er mer interessant: http://www.youtube.com/artofhorsemanship#p/a/u/2/du396jUVQRE. Jeg kjøpte boka på grunn av den traileren! De beste boktrailerne er de som forteller noe om energien i boka og ikke blir for konkrete i femstillingen av karakterene. Som leser vil jeg helst danne mine egne bilder.

 1. 2011-08-09

  […] jag tidigare uppmärksammat är boktrailern på frammarsch. Se trailern för Niceville här. Kategori(er): "Tyckt" om böcker, Boknyheter, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.