Ny global litteraturhistoria kanske kan inspirera
Tittar man på vår lista av pinglade böcker så märker man en viss förkärlek för svensk och anglosaxisk litteratur. Vi säger oss ibland ha ambitionen att bredda vår läsning och vi har gjort några försök med några afrikanska författare bland annat, men faktum är att det är en viss del av världen som klart dominerar. Detta är väl egentligen inte så konstigt med tanke på hur vi fostrats i skolan och påverkats av medierapporteringen samt den rådande historieskrivningen.
Från min gymnasietid och min studietid så minns jag mest genomgångarna av litteraturhistorien i ett centraleuropeiskt perspektiv och så lite nord-amerikansk förstås.Vår litteraturhistoria och epokindelning är skriven främst efter viktiga samhälleliga och historiska skeenden i Europa. Som svensklärare idag inser jag att jag tyvärr reproducerar denna världsbild stödd av våra läroböcker. Man skulle så gärna vilja bredda sin egen och elevernas läsupplevelse men inser att man kan alldeles för lite.
Detta kan kanske avhjälpas av den nya litteraturhistorien Världens litteratur som uppmärksammas i en artikel i Svenska Dagbladet idag. Den nya läroboken som kommer ut i mars bygger tydligen på ett unikt akademiskt projekt som genomförts i Sverige där man har har försökt att skriva fram en gemensam historia för världens litteratur. Visst låter det intressant med lite nya perspektiv! Kanske kan vår pinglade lista med åren bli lite mer global.
Absolut! Jag antar att du i egenskap av lärare får tag i den nya läroboken snart? Så kan du tipsa oss!
Dags att bredda oss mer då! Minns boken vi hade i litteraturhistoria på gymnasiet, inte så inspirerande. Speciellt inte då vår lärare oftast läste innantill….. (eller vad heter det?)
Åh. Där har vi en bok som jag absolut kommer att plöja igenom. =D