Äntligen en pristagare som fanns hemma i bokhyllan

Det hör inte till det vanliga att man efter tillkännagivandet av en nobelpristagare kan gå hem till sin egen bokhylla och hitta något skrivit av denne. I alla fall inte när det gäller min bokhylla. Men det kunde jag som sagt idag!

Visst är det härligt att Akademin äntligen vågade låta priset gå till en svensk! Och nu kanske det skulle vara på sin plats, pinglor, att vi försökte oss på lite lyrik i vår bokcirkel. Vi skulle ju faktiskt kunna  utöka våra “kategorier” till höger med genren “Lyrik” också?

Årets pristagare Tomas Tranströmer fanns visserligen i min bokhylla och jag har läst en del dikter för ett antal år sedan liksom idag, men jag skulle gärna vilja lära känna hans lyrik lite närmare. Jag tycker inte att hans dikter är så lätta att förstå alla gånger, även om flera är väldigt stämningsfulla och vackra. Kanske skulle vi välja ut en eller ett par dikter var som vi tycker om tills nästa gång vi träffas. (Månadens läsning Hey Dolly var ju snabbt överstökad, eller hur?)

DN listar här några av hans bästa verk som kan vara till vägledning eller om man har tur så kanske man kan få tag på någon samling i bokhandeln. Jag såg visserligen på nyheterna förut att hyllorna gapade tomma idag men de kanske snabbt fylls på får man hoppas.  Själv hade jag alltså turligt nog en samling i serien  “Den svenska lyriken” (Bonniers)  med Tranströmers dikter (1954 -1989) som jag ska ta och lägga på mitt nattduksbord för att ha som kvällslektyr i höstmörkret.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Karin H skriver:

  Jättekul, även om jag hade hoppats på Oates… Nästa år kanske!

  Jag har aldrig läst honom, men nu blir man ju nyfiken. Det är väl hög tid att vi ger oss på lyriken här i Pocketpinglorna!

 2. Hedvig skriver:

  Ja, håller med om att man borde lära sig läsa lyrik, och Tomas Tranströmer är väl den rätte att börja med!

 3. Katarina skriver:

  Läste några av Tranströmers dikter i badet igår och vill gärna läsa mer. Har ingen hel diktsamling av honom hemma i hyllan. Läste mycket lyrik i 20-årsåldern och har en speciell relation till Gunnar Ekelöf som jag gillar mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.