En gotisk roman i modern tappning

Lite Twilight-känsla fick jag av en av mina julklappsböcker som jag  nu tagit mig tid att läsa ut. Nyutkomna Döden på en blek häst, av Amanda Hellberg (Forum). Ja, ni hör – boken är inte direkt nån Måste-bok man inte kan slita sig ifrån. Men som lite lagom kuslig förströelse funkar den alldeles utmärkt.

Death on a pale horse av JMW Turner

Själva titeln är hämtad ur ett populärt bibelcitat ur Uppenbarelse-boken, den som handlar om Jordens undergång. Har bla inspirerat  Agatha Christie, i boken “The Pale Horse” (1961).

Och jag såg, och fick se en blek häst!  Och dess ryttare hette Döden, och Hades följde honom. Och de fick makt över en fjärdedel av jorden, att döda med svärd och med hungersnöd och med pest och genom vilda djur…” (6:8)  Oklart vad Uppenbarelseboken egentligen har för anknytning till den här boken, mer än en målning av konstnären JMW Turner, som huvudpersonen fängslas av under ett museibesök på Tate.

Huvudpersonen heter Maja Grå, en konststuderande som i samband med att hon anländer till England ställs inför det faktum att hennes mamma, som försvann när Maja var 12 år, hittats mördad i Brighton. Maja har övernaturliga förmågor och hemsöks av varsel och spöken, bla sin mördade mamma som visat sig ha jobbat som prostituerad. Samtidigt som Maja försöker nysta ut mysteriet bakom sin mors död börjar hon en konstkurs i Oxford, och där ställs hon inför ett annat mysterium; mystiska dödsfall på det elevhem hon bor på.

Lika ingående som författaren beskriver Turners målning, lika målande beskrivs de spöken som förekommer flitigt i boken. Det är mysigt rysligt, och jag kan riktigt se dem framför mig. Men särskild skrämd blir jag inte. Alla trådar nystas upp mot slutet – några kanske lite för lätt. Både konstvärlden och Oxford beskrivs på ett initierat sätt ( inte så konstigt eftersom författaren själv är barnboksillustratör bosatt i Oxford). Berättelsen innehåller också ett par överraskningsmoment, och lite ångande romantik. Tycker spontant att boken skulle göra sig mycket väl på filmduken. Ett bra romanbygge i den här nya gotiska genren – men kanske främst för ungdomar.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anna skriver:

    Spöken och romantik, intressant!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.