Ester Blenda förtjänar en 5:a

Vilken kvinna! Så kompetent och modig men ack så före sin tid… Vi har läst Ett jävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström, skriven av Fatima Bremmer och vinnare av Augustpriset 2017.

Ester HedvigPå tidigt 1900-tal, långt innan wallfarrande ens var ett begrepp, oljade överklassflickan Ester Blenda sina händer smutsiga och tog tjänst som piga på en gård i Sörmland. I sin debutreportagebok En piga bland pigor  blottlades avslöjanden som kom att bli viktiga steg mot kvinnlig rösträtt några år senare.

Detta blev startskottet för ett händelserikt och modigt leverne för den äventyrslystna Ester Blenda Nordström som reste land och rikt runt för att lära, hjälpa och fly.

– Vilken välskriven biografi, utropar Hedvig B . Tänk att få hänge sig så totalt åt ett research- och skrivprojekt. Att sträckläsa den under en ledighet var en fröjd.

– Ja, så respektfullt porträtterat, tillägger Mia. Handlingen skrider sakta framåt mot den vackra kärleksrelationen.

– Jag gillar verkligen hur författarinnan, Fatima Bremmer använder frågeställningar för att varsamt ta historien framåt, inflikar Anna.

– Även i bilder lyser respekten igenom, reflekterar Mia. Ibland visas inte ens fotona utan dom är ”bara” beskrivna i ord. Men det ger samma intima och personliga känsla som resten av boken.

Ester Anna

Boken fick ta emot Augustpriset 2017 och Pocketpinglorna håller verkligen med om att det är en ruskigt bra och välskriven bok.

– Ester Blenda föddes alldeles för tidigt, utbrister Pia. Hon är ju en kvinna av vår tid, men fast i en tid som begränsade och frustrerade henne . Tänk vilka stordåd hon skulle kunna utföra idag som revolutionerande journalist och aktivist.

Förutom att vara en biografi är boken egentligen en berättelse om kärlek. Lika olycklig som vacker.

– Det var så många omöjligheter för Ester Blanda att övervinna för 100 år sedan, tycker Kia. Kärleken mellan två kvinnor. Pengar som skickas runt jorden (hur gick det till egentligen?!). Resurser att kunna företa jordenruntresor bitvis färdandes på en mulas rygg genom Anderna. Parfymerade brev för att hålla maken nöjd och på avstånd. Hmmm…., tänker Kia. Idag hade nog varit en sms:ad emoji då och då.

Betyg:
Lättade av att äntligen fått lägga läsglasögonen på en fullträff delar Pocketpinglorna gladeligen ut högsta betyg: 5 biografiska pinglor av 5 möjliga.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.