Anita gästpinglar!

Vår gästpingla Anita Forsnäsgård är gymnasielärare i Karlstad, men kan enligt Författarförbundets kriterier också titulera sig författare. Hon har skrivit två böcker: en barnbok och en om 150-åringen Gustaf Fröding. Nu skriver hon på en roman. Vilken är hennes starkaste läsupplevelse på senare tid?

–”En berättelse om kärlek och mörker” av Amos Oz. En fantastisk berättelse, naken. Oz drar in mig i skeendet, det går inte att värja sig. Det vore ohederligt också, eftersom han skalar av sig sina lager.

Vad läser du just nu?
–”Juliet, Naked” av Nick Hornby. Älskar Hornbys språk. Dessutom har han ett lekfullt sätt att teckna sin story på som får mig att förhålla mig till vad jag står för. I all enkelhet.

Vilka är dina tre favoritböcker/författare genom tiderna?
– Kul fråga att tvingas svara på. “Laterna Magica” av Ingemar Begman, “Mitt Afrika” av Karen Blixen och”Karen Blixen” av Judith Thurman. Favoritförfattare är till exempel Thorbjörn Egner (Klas Klättermus, Folk och rövare i Kamomilla stad), Nick Hornby och Erica Jong.

Nåt annat du vill dela med dig av i bokväg?
– Jag tycker det är skönt att “drälla” runt på Stadsbiblioteket i Karlstad och gå in i “Bibblans” tidzon. Vända och vrida på böcker, ta en, slå mig ner i en soffa och läsa. Ensam, men ändå inte.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Mia skriver:

  Åh, Karen Blixen är en författare jag totalt glömt bort. Vad roligt att bli påmind om henne igen!

  För många år sedan var jag lite fascinerad av henne och hennes liv i Afrika där hon drev en kaffeplantage. Jag läste “Min afrikanska farm” och såg naturligtvis också filmen om hennes tid i Afrika; “Out of Africa” med Meryl Streep och Robert Redford. Oj, vad jag grät!

  Men jag har även läst noveller av henne “Sju romantiska berättelser” som är jättefina!

  I dagarna har jag precis sett en annan film om en kvinna som drev en kaffeplantage i Afrika, “White Material”, som är en helt annan skildring änden romantiserade bilden som ges av Karen Blixens liv i “Out of Africa”. Här möter vi en fransk kvinna (Isabelle Huppert) som helt desperat håller sig kvar vid sin plantage trots att tillvaron slås i spillror av inbördeskrig, rebeller och barnsoldater. En helt förfärlig film men ändå mycket sevärd.

 2. Karin H skriver:

  Jag har också läst Karen Blixen, men det är inget som fastnat särskilt i minnet.

  Däremot gillar jag också Erica Jong, särskilt “Serenissima” som är jättehärlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.